Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Parasiet profiteert van de klimaatverandering

Home

Redactie

Een Cubaanse boomkikker © Thinkstock

Het lijkt erop dat parasieten profiteren van de klimaatverandering. Het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change publiceerde een studie waaruit blijkt dat kikkers eerder bezwijken aan een schimmelinfectie, wanneer hun omgevingstemperatuur onverwacht schommelt.

Volgens de wetenschappers kunnen parasieten zich beter aanpassen aan de temperatuurschommelingen, omdat ze kleiner zijn en sneller groeien dan de dieren waarop ze leven. Ze onderzochten de effecten van onverwachte temperatuurveranderingen bij Cubaanse boomkikkers, die gevoelig zijn voor de schimmel Batrachochytrium dendrobatidis.

De wetenschappers vrezen dat hun bevindingen niet alleen voor de specifieke kikker en schimmel gelden, maar ook van toepassing zijn op parasieten die gevaarlijk zijn voor mensen, zoals de lintworm of de malariamug.

'We denken dat dit de effecten van sommige ziektes kan verergeren', zei de Amerikaanse onderzoeker Thomas Raffel. Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van wetenschappers van de universiteit van Zuid-Florida en de universiteit van Oakland.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie