Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Panelenverzekering twee keer zo duur? Dan maar gratis

Home

Vincent Dekker

De verzekering wil dik 10 procent van mijn jaaropbrengst. Dat gaat niet door.
Weblog

De afgelopen dagen een akelig mailtje gekregen van mijn zonnepanelen-verzekering. Die wordt bijna twee keer zo duur. Daar doe ik niet aan mee.

Als het aan Solar Insurance ligt ga ik dik tien procent van wat mijn zonnepanelen jaarlijks opbrengen, aan hun verzekering uitgeven. Dat lijkt me een slechte deal. En nog onnodig ook.

Ik ben niet zo'n verzekeringsfanaat, volgens mij betalen veel Nederlanders totaal onnodig allerhande verzekeringen waarvan het risico dat gedekt wordt in combinatie met de eventuele schade geen enkele verzekering rechtvaardigt. Dat gevoel heb ik bijvoorbeeel bij autoruitverzekeringen. Hoe vaak hebt u al een kapotte autoruit gehad? Ik één keer in 42 jaar autorijden. Niet verzekeren heeft me pakweg 100 euro gekost en 42 jaar premie bespaard.

Maar goed, vorig jaar toch 31,03 euro betaald om mijn panelen een jaar lang tegen uitval, overval en andere vallen te verzekeren. Uit onbekendheid met de risico's en omdat 31,03 euro toch niet erg veel is.

Ik weet niet wat verzekeraar Solar Insurance dit jaar precies heeft gedacht, maar het resultaat is dat ik nu 57,59 euro mag betalen. De brief daarover begint heel positief: de voorwaarden zijn verbeterd en de jaarpremie is verlaagd van 2,95 naar 2,25 promille. Maar dan volgt de clou: met een minimum van 45 euro, exclusief poliskosten en belasting. Samen dus 57,59 euro, een verhoging met 85 procent!

Dik 20 procent
Mijn zonnepanelen leveren zo'n 2500 kWh per jaar en daar houd ik nu zo'n 550 euro per jaar aan over. Dan is 57,59 euro dus ruim 10 procent. En dan heb ik met twaalf panelen nog meer dan de meeste huishoudens aan panelen aanschaffen. Op daken van Nederlandse woonhuizen met panelen liggen er denk ik gemiddeld 9. Die wekken dus per jaar zo'n 390 euro aan stroom op. Dan is 57,59 euro zelfs ruim 15 procent. En bij zes panelen is het dik 20 procent. Da's echt te gek voor woorden.

Opstalverzekering
De premie is temeer veel te hoog omdat volgens mij zonnepanelen heel weinig schade oplopen. De eerste vijf jaar heb je bovendien garantie van de leverancier (dat éist Solar Insurance zelfs van me...). Met de huidige prijzen van panelen heb je die in zo'n zeven of acht jaar terugverdiend. Het grootste deel van die tijd valt dus al onder de garantie.
Ja maar, hoor ik u denken, die garantie dekt niet eventuele diefstal. Is ook niet nodig. Want veel opstalverzekeringen voor een huis dekken ook veel ellende bij uw zonnepanelen. Mijn verzekering in ieder geval wel, zo heeft mijn verzekeringsagent me nog gisteren bevestigd.

Ik voorzie moeilijke tijden voor panelenverzekeraars die net als Solar Insurance hun premie verdubbelen. Mijn premie gaat in ieder geval niet van 31 naar 58 maar naar nul euro.

Aparte coöperatie?
Mocht u trouwens toch een goede reden weten om zonnepanelen wél apart te verzekeren, dan moeten we met z'n allen eens kijken of we daar niet een aparte coöperatieve verzekeraar voor kunnen oprichten. Coöperaties zijn in de duurzame wereld hoe dan ook de toekomst.

Ik houd ook op Twitter bij wat er zoal in de energiebranche gebeurt. U kunt me daar volgen via @VincentDekker4.


Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie