Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Paneel met schaduw: afkoppelen maar?

Home

Vincent Dekker

Het eerste paneel in de serie staat voor de helft in de schaduw. In de winter afkoppelen?
Weblog

Het viel me de afgelopen mooie winterdagen op dat mijn panelen tot pakweg half één 's middags merkwaardig weinig stroom produceerden, en daarna gaandeweg wel op volle toeren gingen draaien. Schaduw dus...

Om te zien wat er precies aan de hand was, toog ik toch maar weer eens mijn dak op. En ja, de boosdoener was in één oogopslag gevonden.
Mijn platte dak bestaat uit twee delen, waarbij één deel, de zuidelijker gelegen helft, een meter hoger reikt dan de noordelijke helft. Mijn zonnepanelen staan op het noordelijke deel omdat de andere helft in de zomer veel schaduw kent van een forse boom.
Nu blijkt dus dat het hogere dak een flinke schaduw werpt op een deel van de voorste rij van drie panelen. Eigenlijk vooral op één paneel, dat voor ongeveer de helft in de schaduw ligt, althans dus tot een uur of half één. Door een plexiglas koepel op mijn dak kunnen de panelen niet anders gezet worden. Dus niks aan te doen... Een kwestie van wachten totdat de zon (over een maandje?) weer zo hoog staat dat het dak geen schaduw meer op dat paneel werpt.
Hoewel, bedacht ik me, er is misschien toch nog een slimmigheidje. Zoals ik al vaker meldde, bepaalt het paneel met de slechtste prestatie de opbrengst van alle twaalf panelen. Dat komt omdat ze in serie zijn geschakeld. Als ik nou dat ene paneel er tussenuit haal, dan houd ik elf panelen over die bijna optimaal kunnen presteren. En elf keer 80 of 90 procent is veel meer dan twaalf keer 50 procent, toch?

Klopt mijn redenering? Zo ja, dan scheelt dat over de winterperiode met de laagstaande zon wellicht enkele tientallen kWh's.
De vergelijking tussen de opbrengst van mijn panelen en het landelijk en provinciaal gemiddelde, viel de vorige zomer steevast duidelijk in mijn voordeel uit, terwijl ik sinds oktober consequent slechter scoor dan die twee gemiddeldes. Dat moet aan die schaduw liggen, eerst van een boom met blad, en nu dus door het hogere dak.

Ik kan het beschaduwde paneel er heel simpel 'tussenuit halen'. Het paneel is het eerste in de hele serie en de kabel naar de omvormer zit er aan vast. Ik hoef die kabel alleen maar in oktober aan het volgende paneel te koppelen en in maart weer aan het eerste paneel om winter en zomer een optimaal resultaat te bereiken. Klaar is Kees. Denk ik.

Maar voor ik dat doe wil ik graag weten of ik niet iets heel doms doe. Maakt het iets uit voor de omvormer? En wat voor effect heeft de maatregel op het losgekoppelde paneel? Die kan dus van pakweg oktober tot maart de stroom die hij opwekt niet kwijt. Is dat erg? Wie maakt me wijs?Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie