Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Palestijnen zien rol China in conflict

Home

De Palestijnse vertegenwoordiger Al-Salhi en de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Yang Jiechi, © afp

China kan een 'speciale rol' spelen in het conflict in het Midden-oosten. Dat heeft Bassam al-Salhi, een naaste medewerker van de Palestijnse president Mahmud Abbas vrijdag gezegd tijdens een bezoek aan Peking.

Abbas is president op de Westelijke Jordaanoever en heeft niet de controle in de Gazastrook, waar Hamas de scepter zwaait.

'We zijn zeer geïnteresseerd in een Chinese rol in het Midden-Oosten', aldus al-Salhi. Volgens hem kan China erin slagen om een oplossing te vinden voor het Israëlisch -Palestijns conflict, iets dat de Verenigde Staten tot nu toe niet is gelukt.

China heeft besloten de Palestijnen een miljoen dollar aan steun aan de Palestijnen te verstrekken en steunt hun streven naar officiële erkenning bij de Verenigde Naties, vertelt al-Salhi, die uitgebreid heeft gesproken met de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Yang Jiechi.

President Abbas is erop gebrand China's steun te krijgen bij het Palestijnse streven naar erkenning. Als de status van de Palestijnse gebieden door de Algemene Vergadering van de VN wordt verhoogd van 'permanente waarnemer' naar 'waarnemend niet-lid' is Palestijnse toetreding tot VN-organen als het Internationaal Strafhof (ICC) een stap dichterbij. Bij het ICC kunnen de Palestijnen dan mogelijke misdaden van aartsvijand Israël aanhangig maken.

Deel dit artikel