Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Pakistan pakt blasfemiewet aan: valse klikspaan riskeert doodstraf

Home

Robin de Wever

Afgelopen maart in Karachi: christenen betogen voor vrede, nadat een christelijke man ervan was beschuldigd dat hij de profeet Mohammed had beledigd. © epa

Pakistanen die iemand onterecht beschuldigen van godslastering, kunnen ter dood worden veroordeeld. Dat bepleit het theologisch orgaan van de Pakistaanse regering. De maatregel zou misbruik moeten terugdringen.

De Pakistaanse blasfemiewetten dienen officieel als bescherming van de islam en de profeet, maar worden vaak gebruikt om politieke en religieuze conflicten uit te vechten. Op ernstige blasfemische vergrijpen staat de doodstraf. Sinds de invoering van de wetten in 1986 zouden Pakistanen zo'n 1200 blasfemie-aanklachten hebben ingediend.

Het advies om valse beschuldigers te executeren komt van de Raad voor Islamitische Ideologie. Dat gezaghebbende grondwettelijk comité bekijkt of wetgeving zich laat rijmen met islamitische mores en noemt het uiten van valse beschuldigen 'compleet on-islamitisch'. Het zou net zo erg zijn als blasfemie zelf.

Comitélid Allama Tahir Mehmood Ashrafi vertelt aan de Pakistan Tribune dat hij niet alleen misbruik hoopt terug te dringen, maar dat de wijziging ook ervoor moet zorgen dat 'critici voortaan hun mond houden'. All Pakistan Minorities Alliance (APMA), een organisatie die het opneemt voor minderheden, noemt de wijziging 'een stap in de goede richting'. 'We proberen al lange tijd om misbruik terug te dringen', vertelt directeur Paul Bhatti.

Zelfs conservatieve geestelijken wilden verandering
Een koepelorgaan van onder meer fundamentalistische geestelijken pleitte vorig jaar al voor het executeren van valse beschuldigers, nadat een geestelijk gehandicapt meisje voor blasfemie was opgepakt. De oproep leek vooral bedoeld om critici van de wet gerust te stellen.

Hoewel de wetten ook onder Pakistani voor verdeeldheid zorgen, lijken weinig politici bereid om de wet serieus af te zwakken. Een liberale politicus die de wetten wilde hervormen werd twee jaar geleden vermoord door zijn lijfwacht. Ook de detentie van een vrouw die de islam beledigd zou hebben leidde internationaal tot verontwaardiging.

Deel dit artikel