Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Paarse tomaat beschermt mogelijk tegen kanker

Home

Van onze redactie wetenschap

Britse biotechnologen hebben een paarse tomaat ontwikkeld die bescherming biedt tegen kanker –althans bij zeer kwetsbare muizen.

Per dag heeft de mens officieel twee ons groenten en twee stuks fruit nodig. Bijna iedereen weet het, maar bijna niemand eet het. Daarom hebben Britse gentechnologen de concentratie gezonde stoffen in tomaten verhoogd, zodat consumenten minder moeite hoeven doen.

Het gaat om zogeheten anthocyanen. Deze paarskleurige stoffen werken als anti-oxidant. Dat wil zeggen dat ze gevaarlijke deeltjes (radicalen) in het lichaam onschadelijk maken. Zo zouden ze het DNA beschermen en kanker tegengaan.

Anthocyanen zitten van nature in aardbeien, zwarte bessen en cranberry. Tomatenplanten maken de kleurstof normaal alleen in hun stengels en bladeren aan. Maar dankzij twee genen uit het leeuwenbekje, kunstmatig ingebracht in tomatenplanten, produceren ze de stof ook in hun vruchten. Zo ontstaan er tomaten met dezelfde zwartpaarse kleur als aubergines.

De verrijkte tomaten hebben inderdaad een anti-kankereffect, meldden de Britten dit weekeinde in het vakblad Nature Biotechnology. Althans, bij muizen die genetisch niet helemaal lekker zijn. Deze dieren missen een bepaald gen waardoor ze heel snel kanker krijgen. Toch bleven ze op een dieet van paarse tomaten opvallend lang in leven. Met een menu dat voor 10 procent uit paarse tomaten bestond, hielden ze het gemiddeld 182 dagen vol. Dat is een stuk langer dan de 142 tot 145 dagen van muizen die geen tomaten of alleen rode tomaten te eten kregen.

Het valt nog te bezien of paarse tomaten ook de mens tegen kanker zullen beschermen. De laatste jaren gaan voedingskundigen er juist steeds meer vanuit dat de rol van groenten en fruit bij het ontstaan van kanker uiterst beperkt is. Maar met de komst van kunstmatig verrijkte groenten moet dat beeld wellicht worden bijgesteld.

Smulpapen die wel oren hebben naar de nieuwe tomaat, moeten geduld betrachten. Want volgens onderzoeker Arnaud Bovy van de Wageningen Universiteit, op de achtergrond bij het project betrokken, is de veiligheid van de genetisch gemodificeerde vrucht nog niet gecontroleerd. „Voor zover ik weet, heeft ook nog niemand hem geproefd. Daar is officieel toestemming voor nodig, en dat zijn lange trajecten. De Britten hebben al wel een aanvraag lopen.”

Bovy is zich ervan bewust dat veel consumenten weerzin koesteren tegen genetisch gemodificeerd voedsel. Maar als er een gezondheidsvoordeel te behalen valt, schuiven de meesten hun bezwaren snel aan de kant, hoopt hij. „Het wordt tijd dat we ons over die koudwatervrees heenzetten.”

Lees verder na de advertentie
Dankzij twee genen uit het leeuwenbekje krijgt de tomaat een zwartpaarse kleur. (FOTO WAGENINGEN UR )

Deel dit artikel