Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

P.C. Hooftprijs 2011 voor H.J.A. Hofland

Home

Joost van Velzen

amsterdam - – Columnist, journalist, essayist en schrijver Henk Hofland krijgt de P.C. Hooftprijs 2011. Dat maakte het bestuur van de Stichting P.C. Hooftprijs voor Letterkunde gisteren bekend.

De jury roemt vooral zijn ’virtuoze omgang met het woord’ in haar rapport: „Niemand hier te lande heeft de afgelopen zestig jaar zo nauwlettend en tegelijk zo gedistantieerd, zo scrupuleus en tegelijk met zoveel sprezzatura én met een van ijzeren discipline getuigende volharding en continuïteit de maatschappelijke toestand gepeild.’’

Hofland (1927) is de laatste van de generatie Jan Blokker en Harry Mulisch, met wie hij ook bevriend was. Hij woont afwisselend in Nederland en de Verenigde Staten.

Hofland schrijft al sinds jaar en dag columns en essays voor NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. In NRC verschijnen iedere zaterdag ’Overpeinzingen’, die onder het pseudoniem S. Montag worden gepubliceerd. Verder schreef hij ongeveer veertig boeken.

De P.C. Hooftprijs is niet zijn eerste grote trofee. Hofland kreeg in 1992 de Audax columnistenprijs, ontving in 1996 de Gouden Ganzenveer en werd in 1999 door zijn collega’s uitgeroepen tot Journalist van de Eeuw.

De uitreiking is op 19 mei, twee dagen voor de sterfdag van de naamgever van de prijs, de dichter P.C. Hooft. In 2010 ging de prestigieuze prijs naar Charlotte Mutsaers. De oeuvreprijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essays en poëzie. De winnaar krijgt 60.000 euro.

Deel dit artikel