Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oxfam: huidige voedselcrisis kan catastrofe worden

Home

Redactie

© ap

De prijs van voedselgewassen als mais zal de komende twintig jaar als gevolg van de gestegen vraag, lagere oogstopbrengsten en de klimaatverandering verdubbelen. Dat stelt de internationale hulporganisatie Oxfam in een dinsdag verschenen rapport.

Volgens Oxfam zal de vraag naar voedsel in 2030 met zeventig tot negentig procent zijn gestegen. Daarbij komt nog dat zich als gevolg van de opwarming van de aarde steeds meer periodes van droogte en overstromingen zullen voordoen, aldus de organisatie. Deze factoren zullen leiden tot een prijsverdubbeling.

"Het voedselsysteem staat onder intense druk door klimaatverandering, ecologische achteruitgang, bevolkingsgroei, stijgende energieprijzen en de stijgende vraag naar vlees en zuivelproducten", schrijft Oxfam in het rapport, getiteld Growing a Better Future.

Ook wordt er steeds meer grond opgeëist voor biobrandstoffen, industrie en urbanisatie, aldus de organisatie.

Momenteel lijden volgens Oxfam 925 miljoen mensen, ofwel een op de zeven, honger en dat aantal zal nog dit jaar het miljard passeren. "Als je dit als een crisis beschouwt, dan zal er als er niets verandert binnen dertig jaar sprake zijn van een catastrofe", zegt Oxfam-beleidsadviseur Gonzalo Fanjul.

Volgens de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, zijn de voedselprijzen momenteel hoger dan ze de laatste twintig jaar zijn geweest. Toen de voedselprijzen in 2008 een recordhoogte bereikten braken er op tal van plaatsen in de wereld voedselrellen uit.

Oxfam legt de schuld van het duurder worden van voedsel deels bij de graanhandelaren. Drie bedrijven hebben de handel in graan voor negentig procent in handen, zo staat in het rapport.

Oxfam pleit voor het aan banden leggen van speculatie op de internationale voedselmarkt. Maar ook andere partijen spelen een rol, zoals grote landeigenaren in arme landen, de boerenlobby en zaadproducenten in rijke landen en industrieën met een hoge CO2-uitstoot die actie tegen klimaatverandering tegenhouden.

"Te lang hebben regeringen de belangen van grote bedrijven en machtige elites gesteld boven de belangen van de zeven miljard van ons die voedsel produceren en consumeren", schrijft Oxfam-directeur Jeremy Hobbs.

Oxfam roept op tot het afschaffen van de subsidies op biobrandstoffen, zodat er meer voedselgewassen verbouwd kunnen worden en tot grotere investeringen in de vijfhonderd miljoen kleine boerenbedrijven in ontwikkelingslanden, die twee miljard mensen bedienen.

Er komen steeds meer mensen, die bovendien steeds meer vlees eten en de landbouw kan dit op den duur niet bijbenen, aldus Oxfam. Tussen 1970 en 1990 zijn de oogsten wereldwijd gemiddeld twee procent per jaar gestegen, maar sindsdien is die stijging gedaald naar één procent en de daling gaat nog steeds door.

Lees verder na de advertentie
© ap
© ap

Deel dit artikel