Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Overschot aan bedden in ziekenhuizen

Home

Van onze verslaggever

© ANP XTRA

Ziekenhuizen kunnen fors bezuinigen op bedden. Samen hebben ze 5000 lege bedden, 12 procent van het totaal. Vooral academische ziekenhuizen kennen een fors overschot van soms wel honderden bedden.

Dat blijkt uit de 'Ligduurmonitor Nederlandse Ziekenhuizen' van onderzoeksbureau Coppa Consultancy, waarin het aantal verpleegdagen, dagbehandelingen en opnames is afgezet tegen het aantal behandelde patiënten. Het AMC, 1003 bedden groot, heeft volgens onderzoeker Bas Bouwman een overcapaciteit van 313 bedden, het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum (1320) 336. Het academisch ziekenhuis in Utrecht UMCU (1042) zou 240 bedden kunnen missen en het UMC St. Radboud (953) in Nijmegen 237.

Overcapaciteit in ziekenhuizen is een kostbare zaak en een teken van gebrek aan efficiency, onderstreept Bouwman. Waarom juist academische ziekenhuizen zo'n groot overschot kennen, is onduidelijk. Bouwman heeft wel vermoedens. "Wie werkt bij een academisch ziekenhuis heeft een ambtenarenstatus", zegt hij. Dat maakt ontslag lastiger dan bij een 'gewoon' ziekenhuis. Academische ziekenhuizen hebben door hun onderwijstaak ook een andere organisatiecultuur, denkt de onderzoeker. "De macht van een hoogleraar kan daarbij groot zijn."

Het AMC vindt Bouwmans' onderzoek ondeugdelijk. Zo zou onvoldoende rekening zijn gehouden met de groei van het aantal dagverplegingen. "Het aantal bedden is al lang geen maatstaf meer om ziekenhuizen te beoordelen", zegt de woordvoerder van de raad van bestuur.

Het onderzoek komt op een pikant moment. Zorgverzekeraars, overheid en ziekenhuisbestuurders maakten juist afgelopen zomer afspraken over de strikte kostenbeheersing en specialisatie. Daarmee lijkt het snijden in overcapaciteit onvermijdelijk. Coppa signaleert ook dat de trend van korter ziekenhuisverblijf doorzet. Ziekenhuizen weten kennelijk steeds beter de juiste zorg op het juiste moment aan te bieden, wat ze de kans biedt meer patiënten te behandelen.

Deel dit artikel