Overlevenden Breivik: 'Meisje verstopte zich onder lichaam'

home

Breivik toont geen emotie als hij de getuigenissen hoort.

De jury van het proces tegen Anders Breivik krijgt deze week pakkende getuigenissen van de overlevenden van het bloedbad te horen. Zo vertelde een 17-jarig meisje dat ze de schietpartij alleen maar overleefde door zich onder een lijk te verstoppen.

Ingvild Leren Stensrud beschreef de gruwelijke seconden die ze meemaakte voor Breivik het café op Utoya verliet, waar hij dertien mensen vermoordde. Het meisje was op weg naar het hoofdgebouw om haar gsm-lader te halen, toen ze de eerste schoten hoorde. Pas toen ze anderen in paniek zag wegrennen, besefte ze wat het geluid was. Ze liep het café binnen waar ze zich onder een piano schuil hield.

Bellen
Maar dat hielp niet: samen met een ander meisje werd ze door Breivik neergeschoten. Ze verstopte zich echter onder het lichaam van het tweede slachtoffer en wachtte tot de geweerschoten ophielden. Toen ze opkeek, zag ze dat nog twee anderen de schietpartij overleefd hadden. Met de telefoon van het overleden meisje probeerde ze tevergeefs de hulpdiensten te bereiken. Ze belde toen maar snel naar haar moeder om te vertellen dat ze gewond was, waarna ze vlug ophing uit vrees te worden ontdekt.

Breivik toonde geen emotie tijdens de getuigenis. Eerder deze week hoorde de jury het verhaal van Ina Rangoenes Libak, die zich achter dezelfde piano verstopt had. Zij werd vier keer geraakt in het hoofd, de borst en de kaak.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie