Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Overlevenden Breivik: 'Meisje verstopte zich onder lichaam'

Home

Breivik toont geen emotie als hij de getuigenissen hoort.

De jury van het proces tegen Anders Breivik krijgt deze week pakkende getuigenissen van de overlevenden van het bloedbad te horen. Zo vertelde een 17-jarig meisje dat ze de schietpartij alleen maar overleefde door zich onder een lijk te verstoppen.

Ingvild Leren Stensrud beschreef de gruwelijke seconden die ze meemaakte voor Breivik het café op Utoya verliet, waar hij dertien mensen vermoordde. Het meisje was op weg naar het hoofdgebouw om haar gsm-lader te halen, toen ze de eerste schoten hoorde. Pas toen ze anderen in paniek zag wegrennen, besefte ze wat het geluid was. Ze liep het café binnen waar ze zich onder een piano schuil hield.

Bellen
Maar dat hielp niet: samen met een ander meisje werd ze door Breivik neergeschoten. Ze verstopte zich echter onder het lichaam van het tweede slachtoffer en wachtte tot de geweerschoten ophielden. Toen ze opkeek, zag ze dat nog twee anderen de schietpartij overleefd hadden. Met de telefoon van het overleden meisje probeerde ze tevergeefs de hulpdiensten te bereiken. Ze belde toen maar snel naar haar moeder om te vertellen dat ze gewond was, waarna ze vlug ophing uit vrees te worden ontdekt.

Breivik toonde geen emotie tijdens de getuigenis. Eerder deze week hoorde de jury het verhaal van Ina Rangoenes Libak, die zich achter dezelfde piano verstopt had. Zij werd vier keer geraakt in het hoofd, de borst en de kaak.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie