Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Overleg over wereldwijd wapenverdrag begint

Home

Een machinegeweer. © ANP
Update

Afgevaardigden uit de hele wereld komen vandaag bij de Verenigde Naties (VN) in New York bijeen voor het begin van de onderhandelingen over een nieuw wapenverdrag. De gesprekken gaan naar verwachting een maand duren en moeten leiden tot het allereerste bindende verdrag voor een gereguleerde wereldwijde wapenhandel. Die handel vertegenwoordigt een waarde van meer dan 60 miljard dollar (ruim 47 miljard euro) per jaar.

Actievoerders zeggen dat iedere minuut een persoon sterft als gevolg van gewapend geweld in de wereld en dat een overeenkomst nodig is om te voorkomen dat illegaal verhandelde wapens in conflictgebieden terechtkomen en oorlogen en wreedheden aanwakkeren.

De meeste VN-lidstaten zijn voorstander van een sterk verdrag. Wel is er grote verdeeldheid over bijvoorbeeld de vraag of de mensenrechten een verplicht criterium moeten zijn voor regeringen om wapenexporten naar bepaalde landen al dan niet toe te staan. Verder is het de vraag of er ook meer controle moet komen op de handel in wapenonderdelen.

Er is dan ook geen garantie dat de onderhandelingen tot een verdrag zullen leiden. In februari liepen de voorbesprekingen nog bijna stuk op procedureel getouwtrek en andere meningsverschillen.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie