Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

x

Overleden kardinaal: kerk loopt 200 jaar achter

home

Het opgebaarde lijk van kardinaal Carlo Maria Martini in de Dom van Milaan. © afp

De Rooms-Katholieke Kerk loopt 200 jaar achter. Dat zei de vrijdag overleden vroegere aartsbisschop van Milaan, Carlo Maria Martini, in een interview dat zaterdag in de krant Corriere della Sera is verschenen. Martini (85), die aan de ziekte van Parkinson leed, stond vorige maand voor de krant een ordegenoot - hij was jezuïet - te woord.

Martini stond bekend om zijn progressieve opvattingen. Hij zegt in het postuum gepubliceerde interview dat katholieken zelfvertrouwen missen. 'Onze cultuur is oud geworden, onze kerken zijn groot en leeg en de kerkelijke bureaucratie neemt toe, onze godsdienstige rites en de kleren die we dragen, zijn pompeus.'

Hij waarschuwt dat de kerk milder moet zijn jegens gescheidenen. De vraag is volgens hem niet of zij de sacramenten mogen ontvangen, maar hoe de kerk gezinnen kan helpen.

Duizenden inwoners van Milaan hebben zaterdag afscheid van de vroegere aartsbisschop genomen. Martini, die gold als een kandidaat voor het pausschap, leidde het grootste katholieke bisdom in de wereld van 1980 tot en met juli 2002. Hij wordt maandag begraven in de Dom van Milaan.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.

Deel dit artikel

Advertentie

Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang tot Trouw.nl.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.