Staatssecretaris Tamara van Ark (VVD, sociale zaken) wijzigt de afspraak dat bedrijven 100.000 en de overheid 25.000 arbeidsbeperkten aan het werk moeten helpen. De reden is dat bedrijven goed op schema liggen, maar gemeenten, scholen en ministeries veel te weinig doen. De oplossing is volgens Van Ark om het onderscheid tussen een baan bij het bedrijfsleven en de overheid te schrappen.
'De verantwoordelijkheid om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen, wordt door de coalitie geparkeerd bij het bedrijfsleven'
Wim-Jan Renkema
De oppositie vindt dat de overheid met deze aanpassing te makkelijk wegkomt. Er was niet voor niks afgesproken dat het bedrijfsleven en ook de overheid arbeidsbeperkten aan het werk zouden helpen. Door het plan van Van Ark is er ‘geen stok meer achter de deur’, meent GroenLinks-Kamerlid Wim-Jan Renkema. “De verantwoordelijkheid om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen, wordt door VVD, CDA, D66 en ChristenUnie geparkeerd bij het bedrijfsleven.”
Regels eenvoudiger
Om met succes arbeidsbeperkten aan de slag te helpen, moeten de regels eenvoudiger worden, schrijft Van Ark in een brief aan de Tweede Kamer. Zij benadrukt dat de afspraak blijft dat er 125.000 banen moeten zijn in 2026. Ook wil zij overheidsorganisaties achter de broek blijven zitten om arbeidsbeperkten banen aan te bieden.
De staatssecretaris geeft aan dat het onderscheid tussen markt en overheid lastig te maken is. De overheid besteedt vaak diensten uit aan bedrijven, zoals catering en werk in de plantsoenen. Als een werkgever die zo’n opdracht krijgt een arbeidsbeperkte in dienst heeft, telt die mee voor het bedrijfsleven en niet bij de overheid. “De discussie over waar een baan meetelt, staat het realiseren van extra banen in de weg.”
Vaart maken met het aan het werk helpen van arbeidsbeperkten is een van de belangrijkste opdrachten voor Van Ark. Haar plan om dat te bereiken door deze groep onder het minimumloon te betalen, sneuvelde een maand geleden na protesten van organisaties van arbeidsbeperkten.
Lees ook
Overheid helpt te weinig arbeidsbeperkten aan werk
Het gaat iets beter met de werkgelegenheid voor mensen met een beperking, maar niet dankzij de overheid.
Arbeidsbeperkten ondernemen steeds vaker zelf actie op zoek naar werkplek
Na drie jaar stilstand komt het creëren van plaatsen voor arbeidsbeperkten eindelijk op gang. Al helpen ze daar zelf bij.