Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Overheid als farmaceut niet realistisch

Home

Joris Belgers

Een assistent aan het werk in een apotheek. © ANP

Vernieuwend, gedurfd, maar met weinig realiteitszin. De reacties op het plan van Hans Büller waren zoals hij zelf al verwachtte. De bestuursvoorzitter van het Erasmus MC in Rotterdam zei afgelopen weekend dat niet de farmaceutische industrie, maar Europese landen zelf dure medicijnen moeten ontwikkelen. Deze zogenaamde weesgeneesmiddelen - medicijnen voor zeldzame ziektes als Pompe en Fabry - kunnen zo goedkoper worden ontwikkeld.

Volgens Büller werkt het huidige systeem niet: farmabedrijven zijn terughoudend met investeren in medicijnen voor kleine groepen patiënten, zolang de winstgevendheid onzeker is. Hans Büller gaat verder dan AMC-onderzoekers die vorige week voorstelden de invloed van de farmaceutische industrie te beperken.
 
Welk geneesmiddel?
Een briljant plan, noemt voorzitter Jan van Kimpen van UMC Utrecht het idee van zijn Rotterdamse collega. Hij vraagt zich wel af hoe haalbaar het is. "Wie gaat beslissen welk geneesmiddel wordt ontwikkeld? Het onderzoek naar die geneesmiddelen kunnen de universiteiten best. Maar alles wat erna komt, productie en marketing, het is de vraag of dat zonder de industrie kan."

Een te simpele voorstelling van zaken, meent Michel Dutrée, directeur van Nefarma, de brancheorganisatie van bedrijven die nieuwe medicijnen ontwikkelen. "Büller zegt: Stort tien miljard in dat consortium. Maar het kost ongeveer een miljard om een weesgeneesmiddel te ontwikkelen. Welke tien worden dat dan?" Volgens Dutrée is de effectiviteit van een medicijn beter in te schatten in overleg met de industrie, dan door de politiek alleen.

Voordat een veelbelovend stofje de patiënt als geneesmiddel bereikt, moeten veel fases worden doorlopen. "Zonder de industrie moet je die expertise elders halen." Overheid, universiteiten en de industrie doen dit nu samen, wat volgens Dutrée prima werkt. Effectiever, en bovendien goedkoper dan het oprichten van een nieuwe Europese instelling.

Altijd duur
Hoogleraar farmaceutische technologie Erik Frijlink van de Rijksuniversiteit Groningen noemt Büllers plan 'ontzettend sympathiek', maar het heeft volgens hem 'een hoog proefballonnengehalte'. Frijlink bevestigt dat farmaceutische bedrijven wegens financiële risico's terughoudend zijn met investeren in weesmedicijnen. "Maar het ontwikkelen van dergelijke medicijnen is altijd duur. Daarbij is de winstmarge niet groot. De kosten gaan niet opeens omlaag als Europa dit overneemt. Een bureau in Brussel kost ook geld. Dat moet de maatschappij dan opbrengen, niet de industrie. Ik ben erg voor solidariteit, begrijp me goed. Als het werkt, is het een goede oplossing. Niet omdat Büller dat zegt, maar omdat dat zou bewijzen dat de maatschappij voor die zieken zou opkomen."Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie