Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Overgrote meerderheid bevolking voorstander van recht op euthanasie

Home

AMSTERDAM (ANP) - Een overgrote meerderheid van 92 procent is voorstander van het recht op euthanasie of hulp bij zelfdoding. Verder wil 87 procent dat de huidige strafwet op het gebied van euthanasie wordt veranderd.

Slechts 8 procent is principieel tegen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor vrijwillige euthanasie (NVVE) dat gisteren is bekendgemaakt.

Het onderzoek werd gehouden onder 1201 mensen van 18 jaar en ouder. Het bleek dat 82 procent van de CDA-stemmers en 96 procent van de rooms-katholieken ook voor het recht op levensbeëindiging op verzoek waren. De tegenstanders waren vooral Nederlands hervormden, gereformeerden en andere kerkelijke gezindten. Zij hebben met name op de kleine christelijke partijen (91 procent) gestemd.

De voorstanders vinden wel dat de behandelend arts zich strikt moet houden aan de huidige procedures, wat betekent dat de arts overlegt met een collega-arts en familieleden van de patiënt.

Deel dit artikel