Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Overdosis moederliefde is toch nooit te veel

Home

Irritant, overbezorgd, houdt de oermoeder haar kinderen gevangen met lekkere hapjes en ongevraagd advies. Die Jiddische memme is alomtegenwoordig. Ze duikt op in films, op het schoolplein, in boeken. Zo sterk is die Jiddische oermoeder, dat ze zelfs zo kan zijn zonder ooit gebaard te hebben. Neem die wonderbaarlijke Gaby, uit Het zigzagkind van David Grossman. Zij is de stiefmoeder van de jongen die de hoofdpersoon van het boek is. In al haar chaotische bezorgdheid ontroert ze iedere lezer. Het Nieuw Israelietisch weekblad grijpt Moederdag aan voor de stelling dat de Jiddische memme een fabeltje is. Rabbijn Marianne van Praag (54) reageert met een beschrijving van de Jiddische papa, die de plaats van de memme heeft ingenomen. Ze beschrijft hem als overbezorgd, liefdevol en irritant. Jiddische memmes kunnen, tegen de verwachting in, best loslaten, zegt Van Praag. Kijk maar: haar eigen moeder kon het, en zelf kan ze het ook. Als echte bezorgde memme geeft Marianne van Praag ongevraagd advies aan de jiddische papa; Kijk uit dat je geen verstikkende pitbull wordt, en net zo'n gaat cartoon wordt als de memme.

De 39-jarige David Kat prijst in hetzelfde NIW zijn moeder voor haar overheerlijke kippensoep. "Dank je mama, je bent fantastisch." De 58-jarige Wil Parijs beaamt dat de memme een fabeltje is, maar geeft toe dat hij wel door haar is opgevoed. "Heb ik eronder geleden? Dat weet alleen mijn psychiater."

In De Reformatie, tweewekelijks blad voor reformatorische christenen, werkt Almatine Leene de vraag uit wat het betekent dat ook de vrouw naar Gods beeld is geschapen. De gevolgen kunnen twee kanten op gaan. Richting mensheid, in het bijzonder de christelijke mensheid, en nog meer specifiek het kerkelijke deel ervan, kan het betekenen dat misschien ook vrouwen ambtsdrager kunnen zijn. Wanneer de blik vanaf de aarde richting God gaat, kan het betekenen dat christenen God niet alleen gaan zien als een vader, maar ook als een moeder. Almatine Leene wijst erop dat dat niet nieuw is. In de psalmen staan lyrische beschrijvingen van God als moeder.

Ze daagt uit om het beeld van God als man opzij te schuiven, en daarmee ook allerlei invullingen zoals dat God vooral rationeel zou zijn net als mannen, of dat mannen over vrouwen mogen heersen omdat God als vader ook heerst over de wereld. Met De Reformatie in de hand kunnen reformatorische moeders al te bazige vaders hun plek wijzen.

Maar liefst 30 jaar reed de nu 66-jarige Alma Cuperus-Baks uit Pijnacker schoolkinderen naar een reformatorische school in Delft. De school in Pijnacker was haar te vaag christelijk en de reformatorische school in Delft kwam kinderen tekort. De taximoeder deed dit enkele malen per dag, in de Toyotabus. "Ik ben blij dat ik mocht meehelpen. Al die kinderen die we hebben gereden, hebben ook een ziel te verliezen. Daarom vond ik het belangrijk om hen naar Delft te brengen." Taximoeder Alma Cuperus reed niet alleen zelf, maar organiseerde ook de overige acht busjes, want haar initiatief kreeg vervolg. Naast de ritten naar school waren er ook uitstapjes en educatieve tripjes. Tussen de middag bracht ze de kinderen naar huis en daarna weer naar school. Ziekte dwong haar om het op te geven. "Dat moest. Het was niet makkelijk. Al met al heb ik er een goed gevoel over dat ik dit werk heb mogen doen." Als dat geen opofferende, ware, belangeloze liefde is.

Filosoof Jan Drost heeft er profijt van om de liefde te analyseren. Liefde kan er best tegen, om befilosofeerd te worden, zegt hij in Filosofie Magazine. Sterker nog, het levert iedereen wat op om met nuchter verstand, meer inzicht te krijgen in liefde.

"Op het gevaar af evangelisch te klinken: ik heb de kracht van filosofie en literatuur nergens zo aan den lijve ervaren als in de liefde." Zijn boek 'Het romantische misverstand' heeft hij opgedragen aan zijn vriendin. Zijn huidige vriendin dus, want Dost heeft een weg afgelegd. "Als ik terugkijk op mijn vroegere relaties, dan heb ik veel zinloze ruzies gehad. Ik werd bijvoorbeeld ten onrechte boos omdat de ander niet beantwoordde aan mijn verwachtingen."

Eenvoudige oplossingen voor liefdesproblemen heeft Jan Dost niet. "Ik kan wel een algemene tip geven: verbeter de liefde, begin bij jezelf." Nog een: "Liefde is niet alleen iets van jou. Je staat in relatie met iemand buiten jezelf, die zich soms anders gedraagt dan je verwacht."

Romantische idealen over totale eenheid tussen geliefden in denken en voelen, zijn funest, zegt Dost. Benieuwd hoe zijn geliefde dit ziet. Misschien wel precies hetzelfde.

Liefde is ook het thema van de Startzondag, waarmee het kerkelijk jaar in september begint. Beetje vroeg misschien, maar de boekjes ervoor zijn nu al klaar en kunnen al besteld worden. Wie toch zouden achter deze geoliede organisatie zitten?

Deel dit artikel