Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Over het verlangen naar een heuse man cave

Home

Joris Belgers

Man cave van Mario van Ginneken (45) © Jean-Pierre Jans

Zijn visoen van een eigen jongenskamer moet Joris Belgers nog even opschorten. Maar veel van zijn soortgenoten beschikken wél over een man cave. Waar komt die behoefte vandaan?

Eindelijk. Na onze recente verhuizing was hij daar. De aparte kamer. We woonden al anderhalf naar volle tevredenheid samen, in onze één-kamer tellende Amsterdamse bovenwoning. Maar bij de bezichtiging van ons nieuwe huis had ik een visioen. Mijn eigen man cave. Een mannengrot. Met een doorgezakt bankstel. Gordijnen van satijn. Een gamehoek met een bespottelijk grote tv. En posters: van Batman én Star Wars.

Ach, dromen. Al snel bleek dat die vier overgebleven vierkante meters werden opgeslokt door de boekenkasten die niet mooi in de woonkamer pasten. Vooruit, er paste één opklaptafeltje met laptop voor het raam, die basgitaar mocht in de hoek gepropt en dan paste de racefiets nog net aan het plafond. Verder bleek het kamertje vooral uitermate geschikt om de was te drogen.

Tot zover mijn man cave.

Bastion
De man cave: volgens de Urban Dictionary 'een emotioneel toevluchtsoord' voor mannen binnen de gezinswoning. Wikipedia: een ruimte in het huis 'waar mannen kunnen doen wat ze willen, zonder bang te hoeven zijn voor vrouwelijke gevoeligheden wat betreft inrichting en interieurontwerp'. Ook een mooie: 'het laatste bastion van mannelijkheid in het door vrouwen overheerste huiselijk domein'.

Ik duld pas twee jaar vrouwelijke aanwezigheid in mijn woning, en heb zeker niet het gevoel dat ik die vrouwelijke invloed moet ontvluchten. Sterker, het huis ziet er gezelliger uit dan ik het zelf had kunnen inrichten. Met planten bijvoorbeeld. Een kleedje over de bank. Maar Superman had zijn 'Fortress of solitude', Batman zijn Batcave. Een man moet zijn eigen plek hebben.

Het fenomeen mancaving is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. In gigantische kelders of garages van die suburbane vrijstaande villa's aldaar hebben huismannen alle ruimte voor hun poker- of pooltafel. Voor flipperkasten, of in ieder geval voor gigantische televisies met spelcomputers. In de VS zijn er boeken over volgeschreven, ook wetenschappelijke, net als speciale bouwgidsen vol inrichttips voor je eigen mannengrot.

Spulletjes
Ook in Nederland krijgt het verschijnsel voet aan de grond: sinds september zit er een heuse man cave in het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catherijne, met bar. Precies: om de man heel genderverantwoord te parkeren zodat de vrouw in alle rust kan winkelen.

Lees verder na de advertentie
In gigantische kelders of garages van die Amerikaanse vrijstaande villa's hebben huismannen alle ruimte voor hun poker- of pooltafel

© Colourbox

"Als een man hier in zijn eentje aan de bar komt hangen weet ik genoeg. Ze vertellen honderduit wat voor spulletjes ze allemaal in hun mannenkamer hebben - of zouden willen hebben", vertelt Jeffrey de Vries. Samen met Spencer Griët runt hij de Utrechtste "experience-bar", zoals hij het noemt. Een ruimte met een industriële uitstraling, betonnen vloer, beetje kaal, gestript, met een zware bruinlederen bank. Op een gigantisch televisiescherm komen Champions League-samenvattingen voorbij. Er zitten twee jongens achter de Playstation. "We hadden ook nog een airhockeytafel, maar die bleek minder hufterproof dan we dachten."

Voor De Vries is het simpel. "Mannen willen gewoon hun eigen hoekje in huis. Vrouwen hebben het daar wat betreft de inrichting toch vaak voor het zeggen. Voor mannen hoeft het allemaal niet zo strak, kleurrijk, of schoon." Zelf had De Vries ook een man cave - die moest hij inleveren toen z'n vriendin bij hem introk. Tja.

Wat is er eigenlijk mis met een ruimte waar je lekker met je maten op zondagmiddag naar de wedstrijd kunt kijken, terwijl de frituurpan in de hoek pruttelt? Voetbal kijken gaat nu eenmaal beter op groot scherm, vanaf een enorm bankstel, en zonder die vriendin die vraagt wanneer je ook weer bij je schoonouders kunt eten. Dat is de eerste bestaansreden voor de mannenruimte: om onder gelijkgestemden (lees: mannen) te zijn.

Modelbouwvliegtuigjes
Daarnaast is de man cave dé oplossing voor mannen met het zogeheten Peter Pan-syndroom. Oftwel volwassen kerels die maar moeilijk afscheid kunnen nemen van hun jeugd. Net als vroeger hebben ze behoefte aan hun jongenskamer, waar ze alle ruimte hebben om ongestoord te knutselen aan modelbouwvliegtuigjes, het beschilderen van actiefiguurtjes of het fröbelen met Legoblokjes. Vermoedelijk val ik in die categorie: in die ene bescheiden aparte ruimte van onze woning prijkt tussen de moeilijke boeken ook een Star Destroyer. Van Lego. Hangend aan een nylon draadje, zodat het lijkt alsof hij écht vliegt.

Waarom? Omdat het kan.

Derde reden voor een aparte mannenkamer: mannen hebben soms simpelweg de behoefte om alleen te zijn. Een verschil tussen mannen en vrouwen is dat vrouwen van oudsher eerder de neiging hebben pratend alles op te lossen. Schijnt. Mannen zouden daarentegen eerder geneigd zijn tot een fight or flight-reactie bij conflictsituaties. Schijnt. Een man cave als veiligheidsventiel tegen huiselijk geweld dus? Zoiets. De hobbyschuur/man cave/knutselzolder kan huwelijken redden, concluderen de Amerikaanse auteurs Mike Yost en Jeff Wilser in 'The Man Cave Book'.

Mannen willen gewoon hun eigen hoekje in huis. Vrouwen hebben het daar wat betreft de inrichting toch vaak voor het zeggen

Man cave van André Testa (72) ¿ 'Het Kraaiennest' © Jean-Pierre Jans

Redden is wat overtrokken, vindt relatietherapeut Wilbert Kok, maar heilzaam is het zeker. Hij kent het verschijnsel, ook uit zijn eigen praktijk. "Statistisch gezien klopt het inderdaad dat wanneer er conflicten zijn binnen een relatie, de vrouw vaak degene is die zegt te willen praten - terwijl de man dan juist terug in zijn schulp kruipt."

Of in zijn mannengrot. En is dat erg? "Nee, lijkt me niet. Mits het wordt toegestaan door de vrouw, natuurlijk. Als de man uit een soort benauwdheid behoefte heeft aan een eigen plek in het huis, laat hem lekker, zou ik zeggen. Maar: blijf wel altijd contact zoeken."

Knutselen
Volgens Wim de Jong, journalist en schrijver van het 'Handboek voor de Moderne Man', gebeurt er nog iets bij mannen die ouder worden. Mannen maken steeds minder testosteron aan, vrouwen krijgen dat er juist bij. Vrouwen worden assertiever en dominanter, ook in het huishouden, terwijl de man lijdzamer wordt. "Even kort door de bocht, maar daarom zie je dus zoveel groepjes vrouwen van middelbare leeftijd gezellig naar het museum gaan, terwijl de man al lang blij is thuis te kunnen knutselen", zegt De Jong.

"Dat hormoonverhaal klopt deels", zegt Kok, "maar de man cave is zeker niet voorbehouden aan oudere mannen. Ook bij jonge stellen zie ik in mijn praktijk dat de mannen vast proberen te houden aan hun oude leven. Aan hun vrijheid, hun jongensdingetjes."

Kijk, dat verklaart opeens een hoop. Want misschien vindt u dit hele verhaal misschien ongegeneerd seksistisch. En u kunt dergelijk vluchtgedrag zelfs misogyn noemen. Ondankbaar, jegens vrouwen, die tenminste nog hun best doen het huis gezellig in te richten.

Ach. Mannen blijven kinderen. En hebben hun eigen speelkamer nodig. Niks mis mee.

Reageren? Heeft u een man cave? En wat doet u daar dan? En meer in het algemeen: wie is bij u de baas in huis? Reageer (graag met foto's), in 150 woorden, op tijdpost@trouw.nl

Mannen blijven kinderen. En hebben hun eigen speelkamer nodig

Deel dit artikel

In gigantische kelders of garages van die Amerikaanse vrijstaande villa's hebben huismannen alle ruimte voor hun poker- of pooltafel

Mannen willen gewoon hun eigen hoekje in huis. Vrouwen hebben het daar wat betreft de inrichting toch vaak voor het zeggen

Mannen blijven kinderen. En hebben hun eigen speelkamer nodig