Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ovenschotel van aardappel en paddestoelen

Home

SONJA VAN DE RHOER

Ingrediënten voor 4 personen:

800 gram vastkokende aardappelen, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 400 gram stevige paddestoelen zoals kastanjechampignons, eekhoorntjesbrood (cèpes), oesterzwammen, 1 eetlepel olijfolie, 3 eetlepels fijngehakte gemengde kruiden zoals tijm, rozemarijn, oregano, bladpeterselie, zout, peper, 2 dl halfvolle of volle melk, 1 dl (koks- of garde)room, 200 gram half harde (geiten)kaas.

Een stevig, goed voor te bereiden gerecht. De ui kan worden vervangen door prei, ook kan worden gekozen voor één soort paddestoelen en één soort kruiden. Als kaas kan ook Gruyère of Leerdammer worden genomen. De nootachtige smaak van deze kazen combineert goed met de paddestoelen. Variaties genoeg. Lekker om te serveren met een salade van bijvoorbeeld witlof of andijvie met walnoten.

Bereiding:

Schil de aardappelen en snijd of schaaf ze in dunne plakken. Pel de ui en hak deze fijn. Pers de teentjes knoflook uit of hak ze fijn.

Borstel of wrijf de paddestoelen met keukenpapier schoon en snijd ze in niet te kleine stukjes of plakjes. Hoe kleiner gesneden hoe meer vocht en smaakverlies, dus liever wat grover.

Verhit de olijfolie in een royale (hapjes- of wok)pan. Bak de ui en knoflook aan tot ze glazig zien. Voeg al omscheppende de paddestoelen en de kruiden toe en bak ze op hoog vuur kort mee tot al het vocht is verdampt. De paddestoelen moeten stevig blijven. Breng op smaak met (zee)zout en vers gemalen peper.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een hoge ovenvaste (soufflé)-vorm met een inhoud van circa 2 liter in. Verdeel driekwart gedeelte van de aardappelen en alle paddestoelen laagsgewijs over de vorm. Maak een krans van de overgebleven aardappelplakjes als bovenlaag.

Verwarm de melk met de room al roerende op een middelhoge warmtebron. Voeg de kaas in blokjes gesneden toe en roer tot de kaas is gesmolten. Breng op smaak met - zo nodig - zout, vers gemalen peper en eventueel wat vers geraspte nootmuskaat. Schenk de kaassaus over de aardappelen en paddestoelen in de vorm.

Bak het gerecht circa 40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot de aardappelen gaar zijn en de bovenkant mooi goudbruin ziet. Dek de schaal af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker kleurt.

Serveer met de salade naar keuze.

Deel dit artikel