Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Outcast Sandra Zwolle leeft op in aparte sprintploeg

Home

JOHAN WOLDENDORP

HEERENVEEN - Tweede op de kilometer en vijfde op de 1500 meter, het was een ongekend fraai schaatsweekeinde voor Sandra Zwolle.

Jarenlang werd de Friezin, wonend tegenover de Thialfhal in Heerenveen, heen en weer gejojood tussen hoop en vertwijfeling, tussen de faciliteiten die de kernploeg en het gewest haar boden en tobben in haar eentje. In een sportklimaat waarin tot dusver nauwelijks werd gespecialiseerd, was ze vlees noch vis. Geen sprintster en zeker geen allroundster. En dus een sportieve outcast.

De introductie van de aparte kernploeg sprint, waarin ook plaats is voor middenafstandrijdsters, was een zegen voor de 24-jarige Zwolle. Het kortste sprintnummer is haar niet op het lijf geschreven. Haar start is daarvoor niet snel en de eerste volle ronde niet explosief genoeg. Haar staat van dienst is even grillig en wispelturig als het KNSB-beleid met betrekking tot de kernploegen, veranderlijk als het weer. Zwolle werd even gemakkelijk tweede op de NK allround (1991) als op de nationale titelstrijd sprint (1994 en '95). Daarnaast is ze ook nog regerend kampioene op de marathon.

Verrassing

Maar haar kwaliteiten liggen bovenal op de afstanden waarop ze dit weekeinde tijdens de tweede wereldbekersessie van dit seizoen 'gloriëerde'. De tweede tijd op de 1000 meter (zes-honderdste achter de Amerikaanse winnares Christine Witty) ervoer de nationale recordhoudster als een aangename verrassing, het gegeven dat ze op de metrische mijl haar landgenotes De Jong en Thomas de baas bleef, was in haar ogen een sensatie.

Voor de laatste geldt het excuus dat ze door haar rugproblemen op essentiële punten nog tekort schiet, terwijl De Jong zich op de lange afstanden beter thuisvoelt, maar de progressie die Zwolle dit seizoen op de 1500 meter doormaakt, rechtvaardigt de hoop dat ze zich de komende maanden in de internationale subtop kan nestelen. Ze begon het seizoen met een persoonlijk record van 2.09,58. De afgelopen maand ging ze op trainingskamp in Inzell liefst vier tellen sneller. Gisteren hoefde ze nog geen anderhalve seconde toe te geven op Gunda Niemann. De Duitse presteerde voor haar doen ondermaats, omdat ze tussen de wedstrijduren door heen en weer was gevlogen naar Stuttgart om in Baden-Baden de versierselen behorend bij de status 'sportvrouw van het jaar' in ontvangst te nemen, maar dat deed niets af aan de opmerkelijke prestatie van Zwolle.

De Friezin heeft duidelijk het plezier in het schaatsen teruggevonden. De afname in gewicht, van 75 naar 67 kilo, betekende een belangrijke inspiratiebron. Vijf jaar geleden had ze de aanleg om dik te worden ook al met succes bestreden, maar sindsdien vlogen de kilo's er weer vrij gemakkelijk op, omdat de prestatiedwang zichtbaar afnam.

Kernploeg

“Ik stond in die periode wel achter mijn sport, maar ik wilde er bovenal plezier aan beleven. Elke keer weer moeten afwachten of ik wel of niet in de kernploeg zou worden gekozen - met als slotsom meestal niet - vond ik niet aardig. Al moet ik eraan toevoegen dat ik daardoor mentaal wel sterker werd.” Met het afslanken was ze overigens al begonnen, voordat ze door de nieuwe sprinttrainer Leen Pfrommer werd uitgenodigd deel uit te maken van de kernploeg.

Zwolle lijkt binnen de Nederlandse schaatstop een trendsetter te zijn waar het gaat om het onomwonden kiezen voor een specialisme. De nationale volksaard neigt naar het zetten van alle kaarten op het allroundwerk, waarna je altijd nog kunt bekijken of je je gaat specialiseren. Ofschoon Pfrommer ervan overtuigd is dat Zwolle zich moeiteloos in de EK-ploeg van zijn collega Ab Krook kan schaatsen - op basis van haar 1500 meter zou ze Carla Zijlstra er op de NK allround moeiteloos uitrijden - neemt ze dat weekeinde (het eerste van januari) deel aan de wereldbeker sprint in Alma Ata. Pfrommer zal het ook niet toestaan dat ze haar Nederlandse marathontitel verdedigt. “Sandra kiest nadrukkelijk voor de 1000 en 1500 meter”, weet Pfrommer en krijgt licht aarzelend bijval van de schaatsster in kwestie. De ommezwaai van de coach is trouwens opmerkelijker dan die van Zwolle. Dat Pfrommer een lans breekt voor de sprint klinkt even ongeloofwaardig als een pleidooi van een GPV'er voor een ongelimiteerde zondagopenstelling van de winkels. “Ik weet het,” zegt hij, “ik ben een typisch allrounddier. In mijn Jong Oranjetijd leidde ik mensen alleen maar op voor het allroundschaatsen.”

“Het is wel een geweldige omschakeling”, voegt hij er eerlijkheidshalve aan toe. Dat geldt in een ander opzicht ook voor Sandra Zwolle. Woensdag kreeg ze van haar werkgever - een bank - te horen dat ze vandaag niet hoeft terug te keren. Het contract wordt niet verlengd omdat ze in de winter te vaak afwezig zou zijn.

Deel dit artikel