Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oudste zus van Thaise koning overleden

Home

(Novum/Ap) - De dood van prinses Galyani Vadhana, de oudste zuster van koning Bhumibol Adulyadej van Thailand, heeft de politiek in het land naar de achtergrond gedrongen. Persconferenties die politici hadden belegd naar aanleiding van de recente verkiezingen werden uitgesteld en nieuwslezers verschenen in het zwart. Duizenden Thais kwamen naar het ziekenhuis waar de 84-jarige Galyani woensdag overleed om bloemen neer te leggen.

Voor leden van het koninklijk huis werd een rouwperiode van honderd dagen afgekondigd, bij overheidsgebouwen ging de vlag halfstok en ambtenaren werd verzocht twee weken zwarte kleding te dragen. Het lichaam van Galyani, die overleed aan kanker, zal naar het koninklijk paleis worden overgebracht.

Galyani was de oudste van de drie kinderen van prins Mahidol - de zoon van koning Chulalongkorn - en zijn burger-echtgenote Sangwal. Prins Mahidol reisde en studeerde in het buitenland en al zijn kinderen werden buiten Thailand geboren. Mahidol overleed in 1929 en toen drie jaar later in Thailand de absolute monarchie werd afgeschaft ging Sangwal met de kinderen in Zwitserland wonen. Galyani bracht een groot deel van haar leven in dat land door.

Ook haar andere broer was meestal in Zwitserland te vinden, hoewel hij in 1935 in Thailand tot koning was benoemd. "Niet iedereen wist dat we een koninklijke familie waren. We waren net Zwitserse kinderen en leidden het eenvoudige leven van gewone mensen", vertelde Galyani in 2000.

In 1946 werd Ananda bij een bezoek aan Thailand doodgeschoten aangetroffen in zijn slaapkamer in het paleis. De omstandigheden van zijn dood werden nooit opgehelderd. Bhumibol volgde hem op en is thans op zijn 80ste de langst regerende vorst van de wereld. Hij werd onlangs getroffen door een beroerte en loopt met een rollator.

Galyani was misschien wel de meest kosmopolitische koninklijke telg van haar generatie. Ze reisde graag, sprak vijf talen en had veel belangstelling voor kunst. Na haar terugkeer in Thailand doceerde zij Frans en literatuur aan Thaise universiteiten en besteedde zij veel tijd aan liefdadigheidswerk, vooral in de gezondheidszorg. "Mijn vader was arts en mijn moeder verpleegster, dat zal er wel mee te maken hebben", zei zij.

Deel dit artikel