Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oudste Nederlandse internetblad stopt

Home

redactie internet

Net Professional, het eerste internet-tijdschrift van Nederland geeft er de brui aan. Dalende reclame-inkomsten en weinig uitzicht op verbetering zijn voor de Haarlemse uitgever IDG reden om met het blad te stoppen. Net Professional, destijds nog Net Magazine, stond in 1994 praktisch aan de wieg van internet.

In 1994, wanneer ook de eerste internetaanbieders beginnen, kost het dan snelste modem maar liefst 595 gulden, zo blijkt uit een advertentie in het eerste nummer van het magazine. 'Internet? Begin hier...', luidde de onderkop van het blad. Dat is niets te veel gezegd. Verbinding maken met het web is in die dagen geen sinecure. Handleidingen zijn er bijna niet en zoiets als een helpdesk is nog een utopie.

Net Magazine richtte zich in de begindagen hoofdzakelijk op de consument, zegt hoofdredacteur Rogier Mostert. ,,Net Ridder, onze consumentenrubriek, was een begrip. Internet was nog een wereld van proberen en uitproberen.''

Terwijl er veel online magazines bij kwamen -en weer van het toneel verdwenen- wist Net Magazine in acht jaar tijd een hechte lezersschare op te bouwen. De oplage bedroeg op een gegeven moment 15000 stuks. Na een klein decennium dot com-hype bleek daar echter de rek uit. Begin 2002 ging het roer om en richtte het blad zich op de webspecialisten onder de naam Net Professional. Tevergeefs, wat de uitgever betreft.

Deel dit artikel