Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oudste bedrijfsblad ter wereld houdt ermee op

Home

Deze maand verschijnt het laatste nummer van de Fabrieksbode, het oudste bedrijfsblad ter wereld. Het telde 121 jaargangen. Het blad hield de werknemers van de oorspronkelijk Nederlandsche Gist & Spiritusfabriek, later Gist-Brocades en weer later DSM in Delft op de hoogte van het wel en wee van het bedrijf.

Met zijn verschijning in 1882 legde de Fabrieksbode de basis voor de bedrijfsjournalistiek. Honderd jaar later bleek het volgens het Guinness Book of Records het oudste onafgebroken verschenen bedrijfsblad ter wereld. Het einde kwam omdat het blad niet meer past in de huidige organisatie. De fabriek is opgegaan in DSM en is daarvan een productielocatie. Aan een apart DSM Gist blad is geen behoefte meer.

De sociaal voelende oprichter van de fabriek, Jacobus Cornelis van Marken, had een scherp oog voor het wel en wee van zijn werknemers. Hij gaf niet alleen leiding aan de fabriek, hij stichtte ook de eerste tuinstadswijk in ons land.

Arbeiderswijkjes waren er al eerder maar de bewoners daar waren droefgeestig gehuisvest: klein, donker en opeengehoopt. Het Agnetapark, vernoemd naar zijn vrouw, werd ontworpen door de fameuze tuinarchitect Louis Paul Locher. De woonwensen van de arbeiders van Gist & Spiritusfabriek waren onderzocht door zijn vrouw en door de eerste maatschappelijk werkster in ons land, Marie Kruseman, werkzaam op de afdeling Belangen van het Personeel. Eerder in 1880 had Van Marken al het eerste pensioenfonds binnen het particuliere bedrijfsleven opgericht.

Over deze ontwikkelingen berichtte de Fabrieksbode vanzelfsprekend. Maar ook kende het blad primeurs als de benoeming in 1884 van de eerste bacterioloog in dienst van een industriële onderneming, de invoering van de 8-urige werkdag in 1918, de genezing in 1945 van de eerste Nederlandse patiënt dankzij Delftse penicilline, zuiveringsmethodes van afvalwater of de lancering van een revolutionair bakkersgist.

Het einde van dit tijdperk wordt gemarkeerd met de aanbieding op 3 oktober van de complete editie van de Fabrieksbode aan de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag.

Deel dit artikel