Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ouders zedenzaak willen dat advocaat hun verhaal in rechtszaal vertelt

Home

ANP

© ANP

Een aantal ouders van slachtoffers wil dat hun advocaat in de rechtszaal vertelt wat de Amsterdamse zedenzaak voor hen heeft betekend. De rechtbank besloot eerder nog dat de ouders alleen zelf mogen spreken. Advocaat Richard Korver vraagt de rechtbank in een vandaag verstuurde brief echter om hierop terug te komen.

De inhoudelijk behandeling van de zaak tegen de verdachten Robert M. en Richard van O. begint 12 maart. De rechtbank oordeelde in december dat ouders van slachtoffertjes de gelegenheid krijgen het woord te voeren. Zij nam daarmee een voorschot op toekomstige wetgeving van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie).

Te emotioneel
Enkele ouders willen graag dat Korver het woord namens hen voert omdat ze daar zelf te emotioneel voor zijn. Dat mag van de rechtbank dan weer niet. De advocaat noemt dit 'een beetje bezopen'. Volgens diezelfde toekomstige wetgeving zou dit namelijk wel degelijk mogelijk zijn. 'Ik denk ook dat Teeven hier vreemd tegenaan kijkt.'

De advocaat vertegenwoordigt de ouders van 44 slachtoffers. 21 van deze ouderparen spreken zelf tijdens de rechtszaak, 14 willen graag dat Korver dat voor ze doet.

Vrijwel alle ouders die de raadsman bijstaat, gaan een schadevergoeding eisen van de twee verdachten. Korver wilde vandaag nog niets zeggen over de hoogte hiervan. Dat wil hij eerst aan de rechtbank mededelen.

Robert M. heeft bekend dat hij 87 zeer jonge kinderen heeft misbruikt. Het OM vervolgt hem voor 67 van die zaken. Zijn echtgenoot Richard van O. wordt ervan verdacht dat hij M. heeft geholpen. Zelf zou hij ook ontucht hebben gepleegd met een 15-jarige jongen.

Deel dit artikel