Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ouderen verkopen hun huis en blijven er toch wonen

Home

Gonny ten Haaft

Langzaamaan verovert 'Verzilverd Wonen' Nederland. Ouderen verkopen hun huis aan een woningcorporatie, maar hoeven niet te verhuizen. De corporatie belooft hun het huis te onderhouden en te bemiddelen bij eventueel benodigde zorg.

ZUTPHEN - Het is even wennen: de prijs die je voor je huis krijgt, is afhankelijk van je leeftijd. Toch is dat een van de kernpunten van de formule 'Verzilverd Wonen'. ,,We gebruiken de sterftetabellen van het CBS'', licht directeur J. de Bie toe. ,,Iemand die 80 is, krijgt meer voor zijn huis, dan iemand van 70. Gemiddeld krijgen de ouderen die hun huis verkopen, zo'n 50 tot 60 procent van de marktwaarde. Ze verkopen in feite de schil, maar blijven eigenaar van het woonrecht, wat betekent dat ze er net zolang mogen blijven als ze willen.''

Joke de Bie is directeur van Torenstad Verzilverd Wonen te Zutphen. Met woningcorporatie Hanzewonen startte zij enkele jaren geleden een proef voor ouderen die er erg tegen opzien hun huis te moeten verlaten. Veel ouderen willen het liefst in hun vertrouwde omgeving blijven wonen, maar slagen er niet meer in om hun huis te onderhouden, of hebben geld nodig voor -bijvoorbeeld- zorgvoorzieningen of aanpassingen van hun woning.

De Bie: ,,Wij omschrijven onze doelgroep wel eens als 'huisrijk-inkomensarm'. Veel ouderen hebben hun hypotheek al jaren geleden afbetaald, maar hebben -om wat voor reden dan ook- steeds minder te besteden. Voor hen ontwikkelden wij een formule waarbij zij níet hoeven te verhuizen, noch aan schilderwerk, lekkage of kapotte verwarmingen hoeven te denken.''

Het experiment vond plaats in de stedendriehoek Zutphen, Apeldoorn en Deventer. Het oogt aantrekkelijk: de corporatie koopt het huis, de oudere mag er blijven wonen en de corporatie verzorgt het onderhoud en verbouwt desgewenst het huis tot seniorenwoning. Sommige corporaties bemiddelen ook als de bewoner zorg nodig heeft. De prijs van de woning is afhankelijk van de leeftijd en de marktwaarde zoals die door een onafhankelijk taxateur wordt geschat.

Op de website (www.torenstad-verzilverdwonen.nl) staat het voorbeeld van een echtpaar, beiden 70 jaar, die 102375 euro krijgen voor hun huis dat 225000 euro waard is. Als dit echtpaar hierop ingaat, kan het niet meer profiteren van een eventuele toekomstige waardestijging van het huis en ook het geen huis niet aan de kinderen nalaten. ,,Voor ouderen is dat laatste vaak een belangrijke drempel'', vertelt De Bie. ,,Vaak horen wij echter dat de kinderen hun ouders stimuleren dit te doen, opdat zij zorgeloos kunnen leven. De kinderen hebben het financieel doorgaans beter dan hun ouders.''

Tijdens het proefproject is het aanbod nog aangescherpt. Ouderen kunnen nu kiezen uit het innen van de koopsom ineens (de garantie van levenslang woonrecht geldt tot het overlijden van de langstlevende partner), of het innen in jaarlijkse termijnen. Dat is aantrekkelijk voor ouderen die de mogelijkheid open willen houden om nog te verhuizen: de koopsom bedraagt dan 80 procent van de vrije verkoopwaarde, de rest wordt betaald in maandelijkse huur.

Het project blijkt zo succesvol dat nu ook ouderen uit Friesland, Enschede en omgeving en Arnhem en omgeving hun huis kunnen 'verzilveren'. De Bie: ,,Uiteindelijk hopen we het hele land te bestrijken. We hanteren een ondergrens van 55 jaar voor de jongste partner. Veel mannen hebben een jongere vrouw, maar we willen ons tot de senioren beperken, díe hebben het nodig.''

Van alle ouderen die informatie aanvragen, hapt tot nu toe één op de 35 toe. Weinig? De Bie vindt van niet: ,,Ons doel is niet zoveel mogelijk woningen te verzilveren, maar díe ouderen te bereiken die iets aan deze formule kunnen hebben. Uiteindelijk denk ik dat zo'n 10 tot 15 procent van de belangstellenden de stap zal zetten. Voorlopig hebben we onze handen meer dan vol aan de mensen die positief reageren: we zoeken iedereen minstens vijf en soms wel tien keer op vóór we de deal sluiten.''Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie