Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ouder die regels stelt, geeft kind blijk van liefde

Home

MARTHE VAN DER NOORDAA | SCHRIJVER, COACH en MOEDER

In de Verdieping (14 maart) stonden twee artikelen die verband hebben met elkaar. Kinderrechter Sonja de Pauw Gerling-Döhrn sprak over het afnemen van gezag in deze tijd, het Filosofisch Elftal boog zich over comazuipers die 's weekends de Eerste Hulpafdelingen overspoelen. De Pauw Gerling-Döhrn zei: "Er is minder gezag. (...) Vroeger mocht je niet liegen en als je het toch deed werd je erop aangesproken door je moeder en keek je wel uit."

Daar zit een wezenlijke kern in. Het inzicht wat je wel en niet mag doen en dat daar een emotionele sanctie op zit - de goed- of afkeuring van je moeder of vader - lijkt steeds verder weg te zakken.

De rol van wat de Pauw Gerling-Döhrn de 'geschokte ouder' noemt, is daarin van groot belang. De ouder die geschokt is als zijn of haar kind de grenzen overschrijdt, geeft een bepaald signaal af. Zijn de ouders nog geschokt genoeg over kinderen die zoveel zuipen?

Het stellen van duidelijke regels lijkt meer en meer af te nemen, vooral rond alcoholgebruik, met het argument 'het heeft toch geen zin, want ze doen het toch wel'. Dat jongeren dingen stiekem doen staat als een paal boven water, maar dat regels daarom geen zin hebben, is te makkelijk gedacht. Er is een verlangen vanuit de jongeren zelf naar regels, om ze te overtreden én omdat ze een remmende factor hebben. Maar belangrijker nog: de ouder die consequenties verbindt aan de regels en toont ook geschokt te zijn als het kind laveloos is, geeft een wezenlijk signaal af. Een signaal van liefde. Uiteindelijk wil je als kind niet het vertrouwen van je ouders verliezen.

De discussie gaat nu over wie er moet opdraaien voor de kosten van comazuipende jongeren. De ouders, lijkt me. Reken maar dat er dan meer regels komen thuis.

Deel dit artikel