Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oude streken van CIA lijken soms verrassend actueel

Home

Van onze redactie buitenland

amsterdam – Afgeblazen aanslagen op staatshoofden, afluisterpraktijken, samenzweringen met de maffia, infiltratie van decennia her: spannend zat. Maar echte verrassingen hebben specialisten nog niet ontdekt, in de dinsdag vrijgegeven documenten van de Amerikaanse geheime dienst CIA. Of het moest zijn hoe verrassend actueel sommige antieke memo’s zijn.

Het meeste aandacht trekken de ’familiejuwelen’: een opsomming van (semi-)illegale CIA-praktijken, die toenmalig directeur James Schlesinger in 1973 liet opstellen om schoon schip te maken. De vrijgegeven documenten vertonen erg veel wit gemaakte plekken, en bevestigen vooral wat al bekend was.

Dat de dienst de maffia inschakelde om de Cubaanse leider Fidel Castro te vermoorden bijvoorbeeld. Ook bekend was dat de CIA de Congolese leider Patrice Lumumba uit de weg wilde ruimen – nu staat het vast, al ontbreken alle details. Bekend was dat de CIA talrijke geheime diensten heeft opgericht. Dan verbaast het niet, te lezen dat de CIA trainingen voor honderden politieagenten organiseerde uit ’ontwikkelingslanden’. En dat de dienst journalisten heeft gevolgd: oude koek.

CIA-directeur Michael Hayden heeft met de vrijgave een vijftien jaar oud verzoek van een burgerrechtenorganisatie ingewilligd. De documenten tonen „dingen die de CIA niet had moeten doen”, en „een heel andere tijd en een heel ander agentschap”, zei Hayden.

Maar de gelijkenis met het heden springt juist in het oog. Hayden stelt dat de CIA nu opereert in een wettig kader. Maar dat kader is fors opgerekt, bijvoorbeeld door de Patriot Act van 2001, die de overheid een ruime blik gunt op telefoon-, email- en bankverkeer. Om over het wettige kader van Guantánamo Bay en geheime detentieoorden maar te zwijgen.

Deel dit artikel