Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oud-tennisser Timmer (94) overleden

Home

BILTHOVEN (ANP) - Oud-toptennisser Henk Timmer is gistermorgen vroeg in zijn woonplaats Bilthoven overleden. Hij tobde de laatste maanden al met zijn gezondheid. Timmer werd 94 jaar.

Timmer maakte in de jaren twintig en dertig furore op de tennisbanen, vooral op Wimbledon waar hij in '27 en '29 de kwartfinales haalde. Timmer veroverde 23 nationale titels, waarvan negen in het enkelspel. Met Kea Bouman won hij in 1924 een bronzen medaille in het gemengddubbelspel tijdens de Olympische Spelen van Parijs.

Timmer was de eerste Nederlander die op het heilige gras van Wimbledon van zich deed spreken. Lang voor het tijdperk van professionals als Tom Okker en Richard Krajicek haalde hij de internationale top. Wimbledon was zíjn toernooi: hij bereikte er in 1927 en 1929 de kwartfinales. Die prestatie zou veel later pas worden overtroffen door Tom Okker (halve finales) en Richard Krajicek, die in 1996 Wimbledon won.

Timmer speelde in een tijdperk van grootheden zoals Tilden, Perry en de 'vier musketiers' uit Frankrijk, Cochet, Brugnon, Borotra en Lacoste. Twee van deze musketiers waren voor hem op Wimbledon te sterk, Borotra in '27 en Cochet in '29. De tenniscarrière van Timmer kwam begin van de jaren twintig op gang. Zijn ouders waren behoorlijk vermogend, zodat hij na zijn eindexamen gymnasium kon gaan tennissen.

Vanaf 1922 deed Timmer voor het eerst echt van zich spreken. Hij pakte dat jaar de nationale titel. Er zouden er nog vele volgen: in totaal 23, waarvan negen in het enkelspel (1923, 1927 tot en met 1930 en 1932 tot en met 1935). Ook internationaal was er succes, met de bronzen olympische medaille met Bouman in 1924 als hoogtepunt. Timmer deed vele malen mee aan Roland Garros en Wimbledon, maar nooit aan de andere twee Grand Slams, de US Open en de Australian Open. Op Wimbledon was hij voor iedere topper lastig te bestrijden. Zijn voornaamste wapen was zijn harde en zuivere backhand.

Timmer was niet alleen in het tennis allround, maar ook in andere sporten. Hij deed drie keer mee aan de Elfstedentocht, was Nederlands kampioen squash en blonk uit in golf, hockey en skieën.

Deel dit artikel