Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oud-spelers Haarlem herdenken ramp in Loezjniki-stadion

Home

Tachtig Haarlem-supporters en honderden Russische voetbalfans hebben zaterdag de ramp in het Loezjniki-stadion in Moskou herdacht, waarbij 25 jaar geleden vermoedelijk honderden mensen om het leven kwamen.

Op 20 oktober 1982 speelde HFC Haarlem voor de Uefa Cup tegen Spartak Moskou. Bij het verlaten van het stadion werd een aantal Russische supporters doodgedrukt. De Sovjet-autoriteiten probeerden het drama in de doofpot te stoppen en hielden het dodental op 66, terwijl de aanwezigen spraken over ongeveer 340 slachtoffers.

De Nederlandse fans zaten destijds op een andere tribune. „Ons werd pas dagen later verteld dat er een ongeluk was gebeurd, we realiseerden ons pas na een paar maanden dat er ook doden waren gevallen”, zei Haarlem-voorzitter Dick Hulsebosch zaterdag.

Na de herdenking bij een monument vlakbij het stadion was er benefietwedstrijd, die was georganiseerd met behulp van Guus Hiddink, bondscoach van Rusland, en Dick Advocaat, trainer van Zenit Sint Petersburg. Oud-Haarlem spelers als Martin Haar, Piet Huyg, Joop Böckling, Wim Balm, Pieter Keur en Edward Metgod namen het op tegen een team van Spartak-veteranen.

Deel dit artikel