Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oud-schaatsbestuurder Jan Charisius (81) overleden

Home

(Novum) - Oud-schaatser en oud-schaatsbestuurder Jan Charisius is donderdag op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de schaatsbond KNSB zaterdag bekendgemaakt. De Fries overleed op vakantie in Noorwegen. Charisius behaalde zijn derde plaats bij de Elfstedentocht van 1954. Na zijn actieve loopbaan werd hij actief als scheidsrechter en starter. In die hoedanigheid miste hij tussen 1971 en 1998 geen EK, WK of Olympische Spelen.

Behalve aan de Elfstedentocht deed Charisius eenmaal mee aan de Olympische Spelen. In 1952 in Oslo viel hij op de 500 meter. In de jaren zestig begeleidde hij de kernploegen van de KNSB in een periode dat met schaatsers als Kees Verkerk en Ard Schenk het Nederlandse schaatsen naar grote hoogte steeg. In 1964 en 1968 was hij chef d'equipe voor de Winterspelen. Daarna werd hij scheidsrechter en kwam hij ook in de technische commissie van de internationale schaatsunie ISU.

Charisius kreeg verschillende onderscheidingen voor zijn inzet voor de schaatssport. Zo was hij erelid van de ISU en kreeg hij in 1999 een koninklijke onderscheiding. In 2007, toen hij 80 werd, legde hij zijn laatste functie bij de KNSB neer.

Deel dit artikel