Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oud-minister Wil Albeda (88) overleden

Home

Redactie

Wil Albeda (L) in 1981. © anp

Voormalig minister Wil Albeda is overleden. Dat heeft het CDA laten weten. Albeda was van 1977 tot 1981 minister van Sociale Zaken in het eerste kabinet-Van Agt (1977-1981).

Hij stierf vandaag in zijn woonplaats Maastricht, 88 jaar oud. Hij zat van 1966 tot 1977 in de Eerste Kamer voor de Anti Revolutionaire Partij en na zijn ministerschap tussen 1981 en 1983 voor het CDA, waarin de ARP toen was opgegaan.

Albeda was ook voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Van Agt: 'Stil water, diepe grond'
Oud-premier en CDA-partijgenoot Dries van Agt denkt met enigszins gemengde gevoelens terug aan de politicus Albeda, die in zijn kabinet (het eerste kabinet-Van Agt, 1979 tot 1981) minister van Sociale Zaken was. 

Van Agt mocht aanvankelijk blij zijn dat hij Albeda kon krijgen voor zijn kabinet, want er wilde bijna niemand van het CDA, terwijl het ministerie van Sociale Zaken aan die partij was toegedacht. 'Het was een goede daad van Wil Albeda om toe te treden, want in de CDA-fractie van toen bestond er nogal wat weerstand tegen de conceptie van dit kabinet met de VVD. Maar hij was buitengewoon aarzelend en spartelde tegen over de bezuinigingen, die vooral ook van het sociale vlak zouden moeten komen. Hij wou wel wat, maar te weinig. Dat vond ik ook.'

Dus Van Agt zat mooi met de aanwinst. 'Tja, dat heb je soms', relativeert hij nu. De weerzin tegen het kabinet met de VVD bestond volgens hem bij een minderheid van het CDA 'maar wel een zeer luidruchtige minderheid'.

Als persoon heeft Van Agt Albeda hoger zitten: 'Hij was een man met wie niet gauw ruzie ontstond', aldus de vroegere minister-president. 'Hij was een introverte man, een stil water met een diepe grond, alle uitbundigheid was hem vreemd.'

Deel dit artikel