Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oud-minister Ritzen wil nieuwe progressieve beweging in Europa

Home

Van onze verslaggever

maastricht – - Het Europees Parlement is versplinterd. De programma’s gaan nergens over, de kwaliteit van de Europarlementariërs is wisselend, vindt Jo Ritzen, oud-minister van onderwijs en scheidend collegevoorzitter van de Universiteit Maastricht. Daarom werkt hij aan een nieuwe, progressieve beweging. Daarin moeten partijen als de PvdA, D66, de Duitse Grünen, SPD en het Engelse Labour samenwerken. Het doel: één gezamenlijk programma.

In het Europees Parlement bestaan al blokken, samenwerkingsverbanden tussen gelijkgezinde partijen. Volgens Ritzen houden die te veel rekening met de nationale partijprogramma’s en ontbreekt er een gezamenlijk programma. „Het gevolg: ze kunnen alleen maar reageren op voorstellen vanuit de Europese Commissie. Zelf brengen ze weinig in.” Kwalijk, vindt Ritzen, omdat de Commissie, in tegenstelling tot het Parlement, niet gekozen wordt maar benoemd door de lidstaten.

Ritzen wil in 2014 als europarlementariër gekozen worden. Of hij de nieuwe lijst moet leiden, laat hij open. „Ik sluit niet uit dat er anderen zijn die er beter voor geschikt zijn.” In november zijn gesprekken met sympathisanten uit de partijen.

Deel dit artikel