Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oud-minister De Ruiter overleden

Home

Job de Ruiter. De CDA-politicus overleed afgelopen zondag in zijn woonplaats Naarden. Hij is 85 jaar geworden. © ANP

Oud-minister Job de Ruiter (CDA) is overleden. Dat heeft zijn familie donderdag bekendgemaakt. De Ruiter was in de tweede helft van de jaren zeventig minister van justitie in het kabinet Van Agt I en later minister van defensie in het kabinet Lubbers I.

De protestant De Ruiter was als minister van justitie medeverantwoordelijk voor de legalisering van abortus. De Ruiter en zijn VVD-collega van volksgezondheid, Leendert Ginjaar, verdedigden met succes een wet die abortus mogelijk maakte.

Als minister van defensie hield hij zich bezig met de mogelijke plaatsing van kruisraketten in Woensdrecht. Hier was in de samenleving veel protest tegen. Er waren grote demonstraties tegen de plaatsing in Den Haag en Amsterdam.

In deze laatste functie was hij ook verantwoordelijk voor de uitzending in 1983 van Nederlandse militairen naar Libanon. Daar namen ze deel aan de VN-missie Unifil. Ze bleven daar tot oktober 1985.

Na zijn politieke loopbaan als Kamerlid en minister van 1977 tot en met 1986 werkte hij eerst als procureur-generaal in Amsterdam en later als hoogleraar personen-, familie- en jeugdrecht aan de universiteit van Utrecht.

De Ruiter overleed op 4 oktober. Hij werd 85 jaar.

Deel dit artikel