Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oud-militair uit Arnhem opgepakt om doden IS-strijders

Home

Een strijder van het YPG poseert voor een foto in de Syrische stad Ain Issi, 50 kilometer ten noorden van Raqqa. © Archieffoto AFP

Een 47-jarige oud-militair is in Arnhem opgepakt, omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het doden van IS-strijders in Syrië. Hij deed volgens het Openbaar Ministerie eind vorig jaar in de media en op Facebook uitgebreid verslag van zijn deelname aan de strijd tegen Islamitische Staat (IS).

De man werd woensdag gearresteerd en is vrijdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Die heeft het voorarrest van de voormalig militair geschorst op voorwaarde dat hij zijn paspoort inlevert. Dit om te voorkomen dat hij opnieuw naar Syrië gaat om daar weer mee te doen aan de strijd tegen IS.

Verder onderzoek naar de betrokkenheid van de oud-militair bij de strijd tegen IS moet uitwijzen of hij ook inderdaad wordt berecht. Het OM beslist daarover als het politieonderzoek naar zijn gangen in Syrië klaar is.

Het OM laat weten dat Nederlandse strijders tegen IS gewoon onder het Nederlands strafrecht vallen. Daarom kunnen ze worden vervolgd als ze misdrijven plegen.

Verschil met trainen Peshmerga
"Er is een belangrijk verschil tussen Nederlanders die op eigen houtje naar Syrië afreizen om tegen IS te strijden en Nederlandse militairen die Iraakse en Koerdische strijdkrachten, waaronder de Peshmerga, trainen", legt het OM uit. "Deze inzet en training gebeurt op verzoek van de Iraakse regering."

De Nederlandse wet geeft - afgezien van hele uitzonderlijke situaties zoals zelfverdediging - burgers niet het recht om zelf tot geweld over te gaan en zeker geen dodelijk geweld, benadrukt justitie. "Het doden van IS-strijders kan daarom leiden tot een strafrechtelijke vervolging voor moord."

De ex-militair heeft volgens justitie gestreden aan de zijde van de Koerdische volksmilitie YPG. "Deze militie is onder mensenrechtenorganisaties niet onomstreden", concludeert het OM. "Volgens Amnesty International is de YPG vorig jaar in het noorden van Syrië betrokken geweest bij het verdrijven van burgers uit hun woningen, die vervolgens werden vernietigd."


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel