Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oud groen kamerbankje duikt op in veilinghuis

Home

Teun Lagas

Op een veiling in het Haagse Venduehuis is een oud Tweede-Kamerbankje opgedoken dat eigenlijk niet mag bestaan. Bij de sloop van de vroegere plenaire vergaderzaal, nu de Balzaal, besloot de leiding van de Tweede Kamer dat de beroemde groene bankjes niet in omloop mochten komen. Er was in 1993 veel belangstelling voor, zowel van reclamebureaus als particulieren die graag zo'n parlementair meubelstukje thuis wilden hebben. Om vreemd gesol met dit logo van de nationale democratie te voorkomen, moest de Rijksgebouwendienst echter alle bankjes vernietigen, op een paar exemplaren na die nu te kijk staan in een bezoekersruimte in het nieuwe kamergebouw.

Het vernietigingsbesluit was mede ingegeven door een relletje in de jaren '80. Een groepje medewerkers van de VVD-fractie werkte mee aan een pikante fotoserie, in alle stilte 's avonds in de verlaten vergaderzaal gemaakt. Playboy drukte de groene bankjes met schaarsgeklede mevrouw paginagroot af.

Het Venduehuis der Notarissen wil vrijdag veilen en meldt dat het mahonie-meubelstukje ingebracht is door een man die het bankje ooit kocht van een Hagenaar, die het op zijn beurt tijdens de verbouwing meekreeg van de Rijksgebouwendienst. De dienst herinnert zich niets van zo'n toestemming tot behoud. De dienst Domeinen moest destijds de sloop uitvoeren. Ergens op deze bureaucratische route moet het bankje zijn gestolen. Tenminste, dat denkt de leiding van de Tweede Kamer, want die heeft het Venduehuis laten weten dat de eigenaar het veilingstuk 'wederrechtelijk heeft verkregen'. Het parlement hoopt dat de verkoop (eerste inzet vierhonderd gulden) niet doorgaat. ,,Het bankje had nooit op de markt mogen komen, het hoort gewoon hier in het gebouw te staan'', zegt de woordvoerder van kamervoorzitter Van Nieuwenhoven.

Er verdween wel meer waardevols op raadselachtige wijze tijdens de bouw van de nieuwe Tweede Kamer. Nooit is opgelost waar een metershoog schilderij van het kabinet Cort van der Linden (1913-1918) is gebleven, dat hing in de oude rooksalon naast de vergaderzaal. Heeft een fan van dit kabinet, dat het algemeen kiesrecht invoerde, het stiekem thuishangen? Een speurtocht een paar jaar geleden leverde slechts de aanname op dat het opgerolde doek wellicht is aangezien voor een oud stuk vloerbedekking en is afgevoerd als afval.

Deel dit artikel