Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oud-CDA-Kamerlid en burgemeester Fred Borgman (49) overleden

Home

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - In Amersfoort is zaterdag het voormalige CDA-Kamerlid Fred Borgman op 49-jarige leeftijd overleden. Borgman, tot eind 1994 burgemeester van Nijkerk, was al geruime tijd ziek.

Borgman zat van 1978 tot 1990 in de Tweede Kamer voor het CDA. Voortgekomen uit de ARP behoorde hij tot de zogenaamde loyalisten, de groep dissidente Kamerleden die het eigen kabinet-Van Agt/Wiegel (1977-1981) regelmatig dwars zat. Borgman voerde vooral het woord over lastige ethische kwesties als abortus.

De CDA'er belandde na zijn schoolopleiding als medefirmant in een handelskwekerij in Aalsmeer. In die plaats begon in 1970 ook zijn politieke loopbaan, eerst als raadslid, later als wethouder. In 1978 werd hij gekozen in de Tweede Kamer.

De zoon van een 'rooie' vader schaarde zich vrijwel meteen in het kamp van de progressieve fractiegenoten. Borgman stemde voor een PvdA-motie tegen plaatsing van Amerikaanse kruisraketten in Nederland. Toen het CDA-VVD-kabinet echter weigerde de motie uit te voeren en PvdA-voorman Den Uyl een motie van wantrouwen indiende, koos hij toch weer de CDA-kant. Hij zei toen: “Ik ben met een schok tot de ontdekking gekomen dat je inderdaad, vanuit je christelijke overtuiging gewetensvol handelend, zo verschillend kunt denken over de weg die je moet gaan om de rol van de kernwapens terug te dringen”.

In 1990 werd hij burgemeester.

Deel dit artikel