Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Organist Van Schoonhoven is niet stoffig, verre van dat

Home

Hinke Hamer

enschede – - Dirigent Emile Engel drukt zich slechts uit in superlatieven waar het gaat over zijn collega, organist Gijs van Schoonhoven. Dat de organist gisteren werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, vindt hij geen wonder. „Gijs is een geweldig musicus en dat combineert hij met bijzondere sociale vaardigheden.”

Van Schoonhoven (1953) is stadsorganist van Enschede en begeleidt een aantal amateurkamerkoren. „Het zou me niet verbazen als hij al op jonge leeftijd organist wilde worden”, zegt Engel. „Hij kan geweldig registreren en verstaat snel het specifieke karakter van een orgel.”

„Hij zit vol ideeën en is altijd in de weer”, voegt Bert van Lenthe toe. Hij is penningmeester van amateurkoor Ex Arte, dat door Van Schoonhoven wordt begeleid. „Veel beroepsmuzikanten doen wat hun gevraagd wordt en zijn weer weg. Gijs doet méér.”

Behalve stadsorganist is Van Schoonhoven docent aan het conservatorium en actief in de internationale orgelwereld. Voor Ex Arte legde hij contacten in Parijs, waardoor het twintigkoppige koor kon afreizen voor een optreden in de üglise de Madeleine. Uit Oost-Europa nodigt hij jonge organisten uit om in Nederland te studeren. Ze overnachten tijdelijk bij hem thuis en nemen de kennis die zij in ons ’orgelland pur sang’ vergaren mee terug.

Bij de uitreiking van het lintje bleef de markante persoonlijkheid van Van Schoonhoven gisteren niet onbenoemd. „Markant is hij zeker”, zegt Engel. „Als koorleden druk pratend weglopen en de repetitie volgens hem nog niet afgelopen is, laat hij duidelijk merken dat hij dat niet waardeert. ’Even je mond houden’, roept hij dan – en dan zeg ik het netjes. Maar iedereen neemt het van hem aan. Het komt voort uit zijn behoefte om het muziekvak goed uit te oefenen.” Daarna dineren en borrelen de koorleden vaak bij hem thuis.

„Je kunt prima een feestje met hem vieren”, zegt Bert van Lenthe. „Organisten hebben nogal eens een stoffig imago, men denkt dat ze weinig meer doen dan psalm 136 begeleiden. Maar Gijs is niet stoffig, verre van. We zijn nu bezig met muziek van James McMillan, een componist uit de vorige eeuw.

’Nieuwe’ muziek is dat, waarbij alle conventies overboord zijn gegooid. Daar een organist bij vinden, dat valt niet mee. Maar Gijs kan het allemaal.”

Lees verder na de advertentie
Gijs van Schoonhoven 'verstaat elk orgel'. (FOTO HERMAN ENGBERS )

Deel dit artikel