Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Organisaties van prostituees stoppen

Home

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM - Twee organisaties voor prostituees, De Rode Draad en de Mr A. de Graaf Stichting, staken per 1 januari noodgedwongen hun werk. Het kabinet stopt subisidies aan de clubs die opkomen voor prostituees.

Het opheffen van de organisaties is een gevolg van de bezuinigingsronde die minister Hoogervorst (volksgezondheid, welzijn en sport) vorig jaar heeft ingezet bij welzijnsinstellingen. Zowel werknemers als werkgevers in de prostitutie noemen de bezuiniging 'belachelijk'. Ze vrezen dat sekswerkers nergens anders terechtkunnen voor praktisch advies vanuit het veld.

De Rode Draad, sinds 1985 de spreekbuis van prostituees, zegt niet te kunnen voortbestaan zonder de jaarlijkse overheidssteun van 200000 euro. De stichting kan wel nog in aanmerking komen voor een projectsubsidie van 100000 euro, maar volgens een woordvoerster van De Rode Draad is die kans klein. ,,Bovendien is dat te weinig om de huur en het loon van de vier vaste krachten te betalen.''

Ook de Mr A. de Graaf Stichting, al meer dan twintig jaar het expertisecentrum voor prostitutievraagstukken, moet volgens medewerkster Marieke van Doorninck begin volgend jaar de deuren sluiten en vier mensen op straat zetten.

De vaste overheidssteun loopt dan af. Een verzoek van de adviesstichting voor een nieuwe subsidie is vanwege bezuinigingen afgewezen, zo bevestigt het ministerie.

De Rode Draad is de enige vereniging die is opgezet door de prostituees zelf. De stichting pleit er al jaren voor om prostitutie als gewone arbeid te zien. In het begin is er kritiek op dat standpunt geweest, omdat De Rode Draad te weinig oog zou hebben voor negatieve aspecten zoals uitbuiting en vrouwenhandel. Later is de belangenorganisatie ook vrouwen gaan helpen die uit het vak willen stappen.

De Rode Draad heeft altijd veel moeite moeten doen om de prostituees te organiseren, omdat ze zich vaak niet willen laten registreren. Naast de stichting bestaat sinds drie jaar de vakbond Vakwerk, een samenwerkingsverband van De Rode Draad en FNV Bondgenoten. Daarbij zijn zo'n honderd prostituees aangesloten. Vakwerk blijft vooralsnog bestaan, maar volgens De Rode Draad is de toekomst ook daarvan onzeker.

André van Dorst, directeur van de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven, noemt het opheffen van De Rode Draad rampzalig. De stichting is volgens hem de enige serieuze overlegpartner voor de werkgevers als het gaat om de discussie over arbeidscontracten en de hoogte van raamhuren. ,,Vaak zijn we het oneens, maar dit is het enige lijntje naar de prostituees zelf. We hebben die clubs nodig voor de moeizame regelgeving rond de legalisering van prostitutie. Hiermee gooit de overheid tientallen jaren aan expertise weg.''

Deel dit artikel