Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Organisatie tegen nucleaire wapens krijgt Nobelprijs voor de vrede

Home

Redactie

Activisten van de niet-gouvernementele organisatie International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) protesteren tegen de oorlogstaal van de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jon-un in Berlijn. © AFP

De Nobelprijs voor de vrede is toegekend aan ICAN, een campagne van vredesorganisaties die zich inzet voor afschaffing van kernwapens. 

De International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) roept regeringen op om te werken aan een verdrag dat leidt tot de wereldwijde afschaffing van kernwapens. De organisatie krijgt de Nobelprijs voor de vrede in een tijd waarin de dreiging van nucleaire wapens is toegenomen, zei de woordvoerster van het Nobel-comité bij de bekendmaking. Ze noemde in het bijzonder het gevaar dat uitgaat van Noord-Korea. 

Lees verder na de advertentie

De organisatie ontvangt de prijs omdat ze 'de aandacht vestigt op de catastrofale gevolgen van het gebruik van kernwapens en voor haar grensverleggende inspanningen om tot een verdrag te komen dat zulke wapens verbiedt'. De vredesprijs is volgens het comité ook bedoeld als oproep om de 15.000 nucleaire wapens die de wereld telt te vernietigen.

ICAN is een coalitie van ngo's uit zo'n honderd landen. De organisatie is een drijvende kracht achter de Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons. Op 7 juli stemden 122 leden van de Verenigde Naties in met dit verdrag dat nucleaire wapens verbiedt.

Een woordvoerder van ICAN noemt de Nobelprijs een erkenning voor al het werk van de campagnevoerders in de afgelopen jaren. In het bijzonder de hibakusha, de Japanse overlevenden van de nucleaire bommen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Internationale samenwerking

De Nederlandse vredesorganisatie PAX is blij dat ICAN de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen. PAX is onderdeel van ICAN. "Niet dreiging en afschrikking, maar internationale samenwerking is cruciaal voor het voorkomen van de verspreiding van massavernietigingswapens. Landen die hun verantwoordelijkheid nemen, kiezen voor de weg van onderhandeling", laat PAX weten.

"Het Nobelcomité kiest duidelijk voor verzoening in plaats van retoriek. PAX steunt de keuze voor diplomatieke oplossingen, zoals ook voor de situatie met Noord-Korea, die uit de hand loopt vanwege twee roekeloze leiders die de levens van miljarden mensen op het spel zetten", aldus de vredesorganisatie.

Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de vrede naar de Colombiaanse president Juan Manuel Santos, vanwege het vredesakkoord met terreurorganisatie Farc. 

Bordje bij ICAN's hoofdkantoor in Geneve. © AFP

Deel dit artikel