Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oranje voldoet aan grootste wens van de jarige Koeman

Home

Henk Hoijtink

Memphis Depay, Steven Bergwijn, Ryan Babel en Georginio Wijnaldum vieren een van de Nederlandse doelpunten. © EPA

Nederland 4
Wit-Rusland 0
Zo fris is het gereanimeerde Oranje dat het vervelende interlands, die met groot krachtsverschil, leuk kan maken. Nou ja, zo leuk dan als die moetjes in de interlandhistorie door in elk geval een paar doelpunten kunnen zijn. Het publiek in De Kuip had er gisteravond genoeg aan, en het nieuwe interlandjaar werd cijfermatig gezien keurig ingeluid.

Op diens 56ste verjaardag kon Oranje voldoen aan de grootste wens van bondscoach Koeman: de eerste punten pakken bij de start van de EK-kwalificatie, met een 4-0 zege uiteindelijk op Wit-Rusland. Het ging niet vloeiend, dat mocht ook nog niet worden verwacht en gevraagd, maar het telt in een poule met Duitsland (zondag de volgende tegenstander) en drie zwakke broeders. In het duel tussen de andere twee versloeg Noord-Ierland gisteren Estland met 2-0.

Lees verder na de advertentie

Meevaller

Zoals het in 2018 óók had meegezeten, zo was 2019 voor Oranje met een meevallertje begonnen. Al in de openingsminuten schoot de Wit-Russische verdediger Sjitov de bal pardoes in de richting van zijn eigen doelgebied. Depay kon ‘m dankbaar oppikken en intikken (1-0). Dat was al lekker voor hem, de aanvaller die het vorig jaar als spits in Oranje allengs meer naar de zin had gehad, maar die bij zijn club Olympique Lyon een mindere fase doormaakt.

Het was bovendien al met recht het halve werk. Het mag tegen zo’n afwachtende tegenstander in de drukte lastig voetballen zijn, voor ongeduld en frustratie die dat bij het uitblijven van een doelpunt kan oproepen, was nu al vroeg geen reden. Dat was best aangenaam voor dit Oranje, bleek al snel. De ploeg, nu anders dan tegen de sterke tegenstanders van vorig jaar aangewezen op eigen handelingen in balbezit, is nog niet zo ver, en getalenteerd toch ook niet, dat zoiets meteen soepel kan verlopen.

Discipline

Met zijn opstelling had Koeman daar wellicht al op ingespeeld. Hij had de controlerende middenvelder De Roon gehandhaafd en niet op voorhand gekozen voor de balspeler Pröpper. De keuze voor De Roon, die vorig jaar ook beide wedstrijden tegen Duitsland en die tegen Frankrijk (2-0) speelde, kon voor de spelers een signaal zijn: het ging, ongeacht het peil van de tegenstander, in eerste instantie om de eigen organisatie, om de bereidheid het samen te doen ook.

Zo bracht Koeman opnieuw een Oranje in het veld met in elk geval de juiste instelling: gedisciplineerd en eendrachtig. Opvallend was de overgave van de twee achterste middenvelders, naast De Roon ook Frenkie de Jong, om terug te verdedigen als de bal wel werd verloren. De Jong kon uiteraard tegen de matige opponent zijn leuke passes geven, maar op een bepaalde manier sprong dit meer in het oog: zoals hij zich na een zwakke trap van doelman Cillessen nog voor aanvaller Stasvitsj wierp.

Oranje had ze nodig, deze in Nederland nooit zo geliefde aspecten, zelfs na de ook nog relatief vroege tweede treffer. Depay had de bal na een voorzet van Dumfries subtiel doorgegeven aan de afrondende Wijnaldum (2-0). Er volgde een mindere fase op, waarin toch ook minpuntjes konden worden genoteerd, niet onlogisch in dit stadium en met het op sommige plekken toch beperkte aanbod.

Rechtsachter Dumfries heeft een hoekige balbehandeling voor een international. Het moet bij hem, net als bij zijn club PSV, vooral van enthousiasme komen. De aanval is niet van de hoogste kwaliteit, met oudgediende Babel en de talentvolle en nog wisselvallige Bergwijn. Depay, in voor de show, wilde na het lekkere begin gauw toch ook weer te veel en te mooi en bracht daarmee ploeggenoten soms in problemen – ook dat zit erin bij deze ploeg.

Koeman riep halverwege toch Pröpper op, maar heel veel vlotter ging het niet. Oranje werd opnieuw geholpen, nu door Sivakov die Wijnaldum vloerde. Depay benutte de strafschop krachtig, dat dan weer wel (3-0). Oranje eindigde opmerkelijk genoeg met tien man, omdat de derde invaller Tete al snel weer met een hamstringblessure moest afhaken. Het kon gisteren niet deren (Van Dijk maakte koppend nog 4-0), maar het tekende te meer dat Oranje zo stevig nog niet in elkaar zit. Maar, ter relativering na het soms wonderbaarlijke 2018, dat kan ook niet.

Lees ook:

Hoe ontwikkelt Oranje zich verder?

Oranje opent het EK-kwalificatietoernooi in Rotterdam tegen Wit-Rusland. ‘Iedereen weet wat de norm is en wat we ervoor moeten doen om die te halen’, zegt bondscoach Koeman.

Nog veel vraagtekens rond verjongde Mannschaft

Nederland treft zondag een tegenstander die op zoek is naar zichzelf. Duitsland wil verjongen. Dat gaat met onzekerheden gepaard.

Chef sport Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. U leest alle columns in zijn dossier.

Deel dit artikel