Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oranje krijgt weer een Cruijff

Home

Van een onzer verslaggevers ZEIST - Jordi Cruijff van Barcelona, John Veldman van Sparta en Philip Cocu van PSV zijn door bondscoach Guus Hiddink als nieuwelingen opgenomen in de selectie voor het Nederlands elftal. Oranje oefent volgende week woensdag in het Feyenoord-stadion tegen Duitsland.

Over het selecteren van Jordi Cruijff hing al geruime tijd een waas van geheimzinnigheid. De zoon van Johan twijfelde lang over de vraag of hij voor een mogelijke interlandloopbaan in Spanje dan wel in Nederland moest kiezen. Een carrière als Spaans international zou voor Barcelona voordelig zijn geweest. In dat geval had de club voortaan een extra buitenlander kunnen opstellen.

Jordi Cruijff speelde als junior bij Ajax. Na het ontslag van zijn vader als coach van Ajax in 1988, kwam hij later bij de jeugd van Barcelona terecht. Geruime tijd bleef hij nadien hangen in de reserve-ploeg van de Catalaanse club. In die tijd werd regelmatig getwijfeld aan zijn capaciteiten. Zijn doorbraak bleek achteraf bovenal samen te hangen met overwonnen problemen van fysieke aard. Overigens is Jordi Cruijff pas sinds kort weer fit. Hij kampte met ernstige voetproblemen. De Kroatische orthopeet Ladislav Peharec heeft hem onlangs van die moeilijkheden verlost.

In de 91 jaar oude geschiedenis van het Nederlands elftal is het de zesde keer dat vader en zoon/zonen de status van international bereiken. Voor het eerst was dat het geval bij Jan Everse senior en junior. Vader Jan debuteerde in 1949, zijn zoon in 1975. Nadien volgden Kees Krijgh senior (1948) en junior (1975), Wim van der Gijp (1954) en René van der Gijp (1982), Martin Koeman (1964) en Ronald en Erwin Koeman (1983), en Jan Mulder (1967) en Youri Mulder (1994).

In de selectie van Hiddink werd half februari ex-Ajacied Peter Hoekstra na enkele maanden dienst bij Ajax voor het eerst opgeroepen. John Veldman kreeg het shirt van Ajax bij wijze van presentatie vorige week pas voor het eerst om de schouders. De huidige Spartaan is bij Ajax de beoogd opvolger van Michael Reiziger. Voor Veldman was Danny Blind in de lente van 1986 de laatste speler van Sparta die international werd. Debutant Philip Cocu is thans nog de enige PSV'er in de groep. PSV-aanvoerder Arthur Numan zat nog wel bij de groep die voor de afgelaste wedstrijd tegen België werd gekozen. Met Aron Winter en de geblesseerde Patrick Kluivert, behoort Numan tot de afvallers. Hiddink heeft voor het duel tegen Duitsland zeventien spelers uitgenodigd:

Keepers: Edwin van der Sar (Ajax, 5 interlands gespeeld), Ed de Goey (Feyenoord, 27).

Verdedigers: Michael Reiziger (Ajax, 6), Danny Blind (Ajax, 36), Frank de Boer (Ajax, 39), Winston Bogarde (Ajax, 1), Johan de Kock (Roda JC, 6), John Veldman (Sparta, 0).

Middenvelders: Ronald de Boer (Ajax, 22), Clarence Seedorf (Sampdoria, 8), Richard Witschge (Bordeaux, 22), Philip Cocu (Vitesse, 0).

Aanvallers: Gaston Taument (Feyenoord, 10), Dennis Bergkamp (Arsenal, 42), Youri Mulder (Schalke '04, 5), Peter Hoekstra (Ajax, 0), Jordi Cruijff (Barcelona, 0).

FC Twente, Ajax en PSV zijn hofleverancier van het olympisch elftal dat dinsdag in Sittard tegen de Duitse leeftijdsgenoten oefent. Bondscoach Hans Dorjee selecteerde zestien talenten. De selectie: Musampa, Nelis, Wooter (Ajax), Boateng, Van Bronckhorst (Feyenoord), Ricksen (Fortuna), Paauwe (Graafschap), Van der Doelen, Van der Leegte, Zenden (PSV), Van der Hoeven (Sparta), Bruggink, Oude Kamphuis, Platvoet (Twente), Makaay (Vitesse), Van Fessem (Willem II).

Deel dit artikel