Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oranje krijgt een lesje vechtlust van Brazilië

Home

Fred Buddenberg

De Nederlandse Kirsten Knip weet de bal in het spel te houden. © EPA

De succesreeks van de volleybalvrouwen is ten einde: Oranje verloor van Brazilië. De derde ronde is ineens niet meer zeker.

Het voor de Nederlandse volleybalsters zo positief verlopen WK in Japan dreigt alsnog een onverwachte wending te krijgen. Door het verlies van Brazilië gisteren, de eerste nederlaag na een winnende serie van zeven duels, is Nederland nog niet zeker van een plek in de Final Six. Er is zelfs nog een scenario voorstelbaar, waarin de ploeg van Jamie Morrison niet bij de laatste zes van het WK eindigt.

Lees verder na de advertentie

Na de 3-2 nederlaag tegen Brazilië leek er nog weinig aan de hand. Als het al geplaatste Servië later op de dag had gewonnen van Japan, was Nederland met Servië verzekerd van een plaats in de derde ronde. Die vlieger ging niet op. Het thuisland was met 3-1 te sterk voor Servië en daardoor kunnen Nederland, Japan en Brazilië vandaag op een gelijk aantal zeges (zeven) en punten (21) uitkomen.

Dat scenario doet zich voor als Nederland vandaag met 3-0 verliest van Servië en Brazilië met 3-0 wint van Japan. In dat geval moeten de rekenmachines uit de kast worden gehaald om te bepalen welke twee landen met Servië naar de Final Six mogen. In het ongunstigste geval kan dat betekenen dat de tot voor gisteren nog ongeslagen Nederlandse vrouwen alsnog buiten de boot vallen.

Zover is het natuurlijk nog lang niet. Nederland heeft alles in eigen hand en kan zich vandaag in Nagoya via een overwinning op Servië voor het eerst op een WK bij de laatste zes landen plaatsen. Dat is geen eenvoudig, maar ook geen onmogelijk karwei. Tijdens de Volleybal Nations League, deze zomer, boog Nederland in Rotterdam een achterstand op Servië van 0-2 om in een triomf van 3-2.

Gisteren stonden de gezichten van de Nederlandse speelsters bedrukt. Na de goede serie van zeven winstpartijen op rij leefde binnen de ploeg het vertrouwen dat ook Brazilië verslagen kon worden. Dat lukte nooit eerder op een WK en op andere grote toernooien ook vrijwel nooit. Alleen tijdens de World Grand Prix van 2007 boekte Nederland een historische zege op de olympisch kampioenen van 2008 (Peking) en 2012 (Londen).

Het vertrouwen in de Nederlandse ploeg was gestoeld op het feit dat Brazilië dit WK geen stabiele indruk had gemaakt. De ploeg heeft verloren van Japan en Duitsland en zelfs tegen Mexico werd een set ingeleverd. Maar de verjongde formatie van bondscoach Zé Roberto bleef tegen Nederland knokken voor de laatste kans. Ook nadat de derde set, ondanks een voorsprong van 13-6, uit handen was gegeven.

Nederland dacht met die klap het verweer van de Braziliaanse vrouwen te hebben gebroken. Aan de hand van Tandara Caixeta, die maar liefst 28 punten produceerde, vocht Brazilië door. Nederland haalde niet meer het niveau van de voorgaande duels en na twee uur en een kwartier stond er toch weer een zege voor Brazilië op het scorebord: 21-25, 25-18, 25-27, 25-19 en 15-7.

"Na de derde set speelden we niet meer met dezelfde spirit", zei buitenaanvalster Lonneke Slöetjes, die ondanks haar 25 punten het onheil niet kon voorkomen. "Onze service liep minder en we maakten meer foutjes. Dat is ontzettend balen."

Deel dit artikel