Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Opvolger Dalai Lama: steunen van zelfverbranding is heilige plicht

Home

Robin de Wever

Een Tibetaanse, verzonken in gebed, vorig jaar tijdens een betoging tegen de Chinese overheersing van Tibet. © AFP

Tibetanen moeten monniken zoveel mogelijk ontmoedigen om zichzelf in brand te steken. Maar als een monnik toch voor die protestvorm kiest, is het voor Tibetanen een 'heilige plicht' om hem te steunen.

Die opdracht krijgt het in ballingschap levende volk van haar premier Lobsang Sangay. Hij wordt beschouwd als de politieke opvolger van de Dalai Lama, de belangrijkse spiritueel leider van de Tibetaanse boeddhisten.

Tibet beleeft sinds een paar jaar een bescheiden golf van zelfverbrandingen. Sinds maart 2011 zouden 68 monikken de hand aan zichzelf hebben geslagen, als protest tegen de Chinese overheersing. Daarvoor vonden de protesten slechts incidenteel plaats.

China stippelt politieke koers uit
Afgelopen woensdag vonden vijf zelfverbrandingen plaats, waarschijnlijk het grootste aantal op één dag. Donderdag begon in Peking het partijcongres van de Chinese Communistische Partij. Daarbij worden nieuwe leiders benoemd en wordt de politieke koers voor de komende jaren uitgezet.

Sangay heeft zich meermaals uitgesproken tegen de verbrandingen, maar noemt het gebruik volgens Religious News Service nu een passende wijze om duidelijk te maken dat 'repressie onverdraaglijk is'. Hij zou zich 'niet over boeddhistische filosofie willen uitspreken'; het protest moet volgens hem vooral politiek gemotiveerd zijn.

Boeddhisme heeft weinig met zelfmoord
Het mag opmerkelijk heten dat juist deze vorm van protest populair is. Zelfmoord staat in het overwegend geweldloze boeddhisme laag aangeschreven: plegers nemen hun problemen mee naar het volgende leven en lossen er dus niets mee op.

Mogelijk zijn de monniken geïnspireerd door eerdere zelfverbranders - in de jaren '60 trok een boeddhistische monnik in Zuid-Vietnam met dergelijk protest wereldwijd de aandacht. Quang Duc protesteerde overigens niet tegen China, maar tegen de onderdrukking van zijn geloofsgenoten door de rooms-katholieke president Diem.

'Zeker 500 zelfverbrandingen'
Volgens socioloog Michael Biggs van de universiteit van Oxford zijn er in de afgelopen decennia in ieder geval 500 gevallen van zelfverbranding bekend. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk aanzienlijk hoger: Biggs schat het op 3000.

De Verenigde Naties riepen China eerder deze maand op om een oplossing te bedenken voor de zelfverbrandingen en de onderdrukking waar die uit voortkomt.

Lees verder na de advertentie

 
Ik wil me niet uitspreken over boeddhistische filosofie; dit is een vorm van politiek protest
De Tibetaanse premier Lobsang Sangay

Deel dit artikel