Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Opstelten en Teeven stappen op

Home

redactie

Minister Ivo Opstelten (L) en staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. © anp

UPDATE Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie stappen op. Vandaag dook er bewijs op dat justitie toch 4,7 miljoen gulden betaald heeft aan drugshandelaar Cees H., terwijl Opstelten volhield dat het om 1,25 miljoen gulden ging.

Die boodschap was niet meer vol te houden toen vandaag alsnog een digitale bevestiging boven water kwam van een betaling aan de advocaat van Cees H. Op de schermprint staat het bedrag: 4,7 miljoen gulden. De bevestiging komt uit een financieel overzicht van betalingen door het ministerie en de diensten die onder justitie vielen. Het systeem was niet meer actief, maar met 'specialistische kennis' zijn de data weer zichtbaar gemaakt, aldus het ministerie.

"Deze informatie had eerder ontsloten kunnen worden", zei Opstelten vanavond tijdens een persconferentie op het ministerie. "Dat brengt mij tot de conclusie dat er te lang onduidelijkheid is blijven bestaan over de omvang van de schikking. Ik neem daarvoor mijn volle verantwoordelijkheid. Daarom heb ik mijn ontslag aangeboden aan de Koning."

Staatssecretaris Teeven vulde verbitterd aan dat hij het vertrek van Opstelten 'onverteerbaar' vindt en zei dat de kwestie 'hem persoonlijk diep raakt'. Ook Teeven vertrekt, omdat hij vindt dat hij niet meer geloofwaardig kan functioneren gezien zijn betrokkenheid bij de zaak.

Ophef
Het verkeerd informeren van de Tweede Kamer geldt als een politieke doodzonde. Over de schikking met Cees H. ontstond vorige week ophef nadat Nieuwsuur berichtte dat de drugshandelaar destijds 4,7 miljoen gulden kreeg, terwijl minister Opstelten (veiligheid en justitie) vol bleef houden dat het om 1,25 miljoen gulden ging. Onderzoek naar bankafschriften had bij het OM en het ministerie niets opgeleverd, vertelde hij de Tweede Kamer.

Nieuwsuur had het afschrift naar eigen zeggen wel ingezien, dankzij  bronnen binnen het ministerie en het OM. Opstelten reageerde daarop met de opmerking dat het 'plezierig zou zijn als degene die de afschriften heeft zich even bekendmaakt' zodat 'er een einde kan komen aan deze kwestie'.

Dat 'einde' is er met de vondst van het betaalbewijs inderdaad gekomen, zij het niet bepaald op de manier die Opstelten voor ogen zal hebben gehad.

Deel dit artikel