Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Opruiming Fukushima-centrale kan 40 jaar duren

Home

ANP/AP

Een meisje dat net na de ramp is geëvarcueerd, wordt gecontroleerd op straling. © ap

Japan heeft vandaag een stappenplan gepresenteerd voor de ontmanteling en opruiming van de kerncentrale Fukushima Dai-ichi. Het hele proces kan veertig jaar in beslag nemen, zei de regering.

Het plan is opgesteld in samenspraak met deskundigen en waarnemers en voorziet in de opruiming van drie kapotte reactoren en tal van gebruikte brandstofstaven.

De beheerder van de centrale, Tepco, begint binnen twee jaar met het verwijderen van de brandstofstaven die zich in bassins op de bovenste verdiepingen van de reactorgebouwen bevinden.

Hierna wordt de gesmolten brandstof opgeruimd, waarvan een groot deel waarschijnlijk uit de kern is gelekt en mogelijk op de bodem van de behuizingen is terechtgekomen. Dit proces zal naar verwachting pas over 25 jaar kunnen worden voltooid. De volledige ontmanteling van de kerncentrale neemt daarna nog eens vijf tot tien jaar in beslag.

Voor de opruiming moeten robots worden ontwikkeld om de werkzaamheden op afstand te kunnen verrichten. Het stralingsniveau in de reactorgebouwen is nog altijd extreem hoog. De kosten van de werkzaamheden zijn niet te ramen, omdat het gaat om zo'n langdurig proces.

Deel dit artikel