Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oproep tot vaccinatie na nieuwe vondst blauwtong

Home

(Novum) - Veehouders in Noord-Nederland die hun geiten, schapen en runderen nog niet hebben ingeënt tegen blauwtong, moeten dat alsnog doen. Die oproep doet minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) vrijdag nadat in de regio op vijf plaatsen schapen met blauwtong zijn aangetroffen, allemaal bij bedrijven die niet meedoen aan de vaccinatiecampagne.

Vorige week werd het eerste geval van blauwtong van dit jaar vastgesteld, bij een koe van een hobbyboer in Staphorst. De vijf nieuwe besmettingen zijn in de Groningse plaatsen Bedum, Bierum, Aduard en Scharmer en het Drentse Balinge.

Veehouders kunnen hun dieren sinds mei vrijwillig laten vaccineren. Vanwege het succes moesten in juni bovenop de zes miljoen eerder bestelde doses nog eens een miljoen doses worden besteld. Van die extra bestelling zijn de eerste driehonderdduizend vrijdag beschikbaar gekomen.

Vooral schapen kunnen erg ziek worden van blauwtong, dat sinds 2006 in Nederland voorkomt. Ook geiten en runderen zijn er gevoelig voor. Besmette dieren krijgen hoge koorts en ontstekingen aan de mond en tong, die blauw wordt. Vorig jaar werden 6472 uitbraken geconstateerd, een jaar eerder waren dat er 456. De ziekte is ongevaarlijk voor mensen.

Deel dit artikel