Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oproep aan seksbranche om uitbuiting, dwang en mensenhandel te melden

Home

Redactie

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. © anp

Prostituees en hulpverleners rond de seksbranche worden opgeroepen signalen van mensenhandel, dwang en uitbuiting anoniem te melden. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en Meld Misdaad Anoniem lanceerden vandaag in Amsterdam een nieuwe campagne om deze doelgroep te bereiken.

Meld Misdaad Anoniem, het telefoonnummer 0800-7000 waar je melding kunt maken van misstanden, richtte zich eerder vooral op bezoekers van prostituees. In de nieuwe campagne worden sekswerkers en klanten onder meer benaderd via banners op sekssites als Kinky, Hookers en Sexjobs.

Voor hulpverleners worden in samenwerking met tien grote gemeenten en de politie bijeenkomsten georganiseerd waarin het melden van misstanden aan de orde komt. Ook zijn er informatiebrochures ontwikkeld om slachtoffers van mensenhandel gemakkelijker te kunnen herkennen.

In de praktijk zijn slachtoffers vaak zo angstig dat ze zelf geen aangifte durven te doen. 'Daarom is hulp uit de omgeving van prostituees onmisbaar', zegt projectleider Annemarie van der Burg. 'Signalen zoals een prostituee die niet weet waar haar paspoort is of een tweekamerappartement waar tien jonge Oost-Europese meisjes wonen, zijn belangrijk om te melden.'

Eerdere campagne
De eerdere campagne in 2012 en 2013, die zich vooral richtte op prostitueebezoekers, leidde via de misdaadlijn tot 392 anonieme meldingen over mensenhandel, dwang, uitbuiting en illegale prostitutie. Dat is een stijging van 93 procent vergeleken met de 2 jaar daarvoor.

Zo'n 90 procent van de meldingen was voor de politie bruikbaar om actie te ondernemen. In de campagneperiode zijn dankzij anonieme tips 28 aanhoudingen verricht in verband met prostitutie. Er zijn in totaal zeven zaken opgelost, waaronder vier mensenhandelzaken.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie