Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oprichter Proloog overleden

Home

Van onze kunstredactie

De acteur Ab Abspoel is op 74-jarige leeftijd overleden. Hij maakte zijn debuut in het seizoen 1952/1953 bij Speelgroep Phoenix als Dennis in De voetbalpool naar Arnold Ridley.

Hij was niet alleen acteur, maar ook artistiek leider van het mede door hem opgerichte gezelschap Proloog. Met dat gezelschap bracht hij onder meer stukken van Shaw, Gogol en Heijermans. Proloog, dat van eind 1964 tot 1983 bestond, opereerde aanvankelijk vanuit Brabant. Met het stuk 'Breken en bouwen' presenteerde het politieke gezelschap zich in 1973 in het Amsterdamse Mickerytheater. Politie te paard moest overtollige toeschouwers die zonder kaartje buiten wachtten, in bedwang houden totdat een extra matineevoorstelling voor de volgende dag werd aangekondigd. Proloog streefde naar een 'vermaatschappelijking' van het Nederlands toneel, ook wel het politiek vormingstheater genoemd. De groep stelde zaken als uitbuiting door de staat, kinderarbeid en de neergang van de DAF-fabrieken aan de kaak. Na een subsidieweigering van de toenmalige minister van cultuur Brinkman, hief het gezelschap zich in 1983 op.

Behalve mede-oprichter van Proloog was Abspoel actief als regisseur bij Toneelgroep '66, Studio en Theater. Als acteur was hij verder verbonden aan Puck, Het Rotterdams Toneel, Ensemble, Centrum en het Publiekstheater.

Als acteur was Abspoel tevens te zien in belangrijke Nederlandse films als 'De overval', 'Spetters', 'Het meisje met het rode haar' en 'De lift'. Op televisie was hij onder meer te zien in 'Flip de Tovenaarsleerling' en 'Maigret'.

Deel dit artikel