Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oprichter en bedenker Apenheul Wim Mager overleden

Home

(Novum) - Wim Mager, de oprichter en bedenker van de Apenheul in Apeldoorn, is overleden. Mager overleed zondag op 67-jarige leeftijd, laat de huidig directeur van het apenpark Bert de Boer maandag weten. "Hij was een pionier in dierentuinland."

Mager en een vriend van hem kochten in de jaren zestig allebei een dwergaapje in een dierenwinkel, toen dat nog mogelijk was. Zijn vriend was het na een paar weken zat, waarna Mager beide aapjes ging verzorgen. Een paar maanden later waren er jonge aapjes.

Mager, die fotograaf was, verdiepte zich steeds meer in apen. Hij verzamelde informatie over het houden, verzorgen en voeren van apen en kwam met het idee voor een revolutionair apenpark.

In 1971 werd de Apenheul in het park Berg en Bos geopend. De apen zaten niet langer in kooien maar konden vrij rondlopen, tussen de mensen. Mager bleef tot 1997 directeur van de Apenheul. Hij vertrok toen naar Frankrijk om een vergelijkbaar apenpark bij Poitiers op te zetten.

In 2000 keerde Mager terug naar Nederland en streek neer bij Didam in de Achterhoek. Hij overleed zondag in een verzorgingshuis. Volgens De Boer kreeg Mager een week geleden een hersenbloeding. Een paar maanden geleden werd hij ook al getroffen door een hersenbloeding, maar daar was hij snel van hersteld.

De Boer herinnert zich Mager als een pionier met revolutionaire ideeën over dieren. De Apenheul broedde al op een monument voor Mager. Dat zal waarschijnlijk iets 'tentoonstellingsachtig' worden, zegt De Boer. "Hij was niet iemand voor een standbeeld, dat zou te traditioneel zijn."

Deel dit artikel