Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oppositie: Stop Sahar-debatten

Home

Cyntha van Gorp

De oppositiefracties in de Tweede Kamer willen onderling afspraken maken om tragische gevallen, zoals uitgeprocedeerde asielzoekers, uit de media te houden.

„Als een geval heel schrijnend is, dan willen we achter de schermen een dossier aanleggen en dat overhandigen aan de minister voor asielbeleid”, zegt GroenLinks-Kamerlid Dibi. Binnenkort vindt er volgens hem een gesprek plaats tussen alle oppositiefracties. Liefst wil hij proberen om ook de coalitiepartijen in deze afspraken te betrekken.

Dibi realiseert zich dat praten over een individu nuttig kan zijn. „Maar gebruik het dan als voorbeeld in een debat, niet als onderwerp van het debat, zoals deze week het geval was met Brandon. Als je het als voorbeeld gebruikt, kan het beleid een gezicht krijgen. Het individu belichaamt dan de gevolgen van wat wij hier afspreken in Den Haag”, zegt de GroenLinkser.

„Maar tegelijkertijd kan zo’n individu ook een speeltje worden van een heel gepolitiseerd debat.” Zo staat Sahar voor GroenLinks nu symbool voor een ‘schandalig’ asielzoekersbeleid, terwijl de PVV haar het liefst zo snel mogelijk wil uitzetten.

Volgens Dibi leidt het debatteren over individuele gevallen tot willekeur. De 8-jarige ongeneeslijk zieke Abiram haalde vorig weekend het nieuws toen bleek dat hij en zijn moeder mogelijk zouden worden uitgezet. Naar aanleiding van media-aandacht besloot minister Leers (immigratie en asiel) toen dat hij niet uitgezet zou worden. De 14-jarige Sahar dreigde na tien jaar in Nederland gewoond te hebben alsnog naar Afghanistan terug te worden gestuurd. De oppositie vond dat te ver gaan omdat zij al helemaal geworteld zou zijn. Donderdag oordeelde de rechtbank dat zij en haar familie voorlopig in Nederland mogen blijven.

„Het is een beetje als met goede doelen. Het moet steeds erger zijn”,waarschuwt Dibi. De zaak-Sahar was erg, Abiram was nog erger.

]]>

Lees verder na de advertentie
Tofik Dibi (ANP)

Deel dit artikel