Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oppositie Nepal staakt voor meerpartijendemocratie

Home

Van onze redactie buitenland

AMSTERDAM – Tienduizenden mensen hebben gisteren in de Nepalese hoofdstad Kathmandu betoogd tegen de alleenheerschappij van koning Gyanendra. Bedrijven en scholen bleven dicht, ook elders in Nepal.

Met de tweedaagse staking die vandaag voortduurt zetten vijf politieke partijen hun eis voor een meerpartijendemocratie kracht bij. Vorige week stapte premier Surya Bahadur Thapa al op, omdat hij de weg wilde vrijmaken voor het herstel van een meerpartijendemocratie.

In 2002 ontbond de koning het parlement en trok de meeste macht naar zich toe. ,,De koning moet zijn arrogantie opzij zetten en praten over een oplossing voor deze crisis”, aldus de leider van de communisten. Koning Gyanendra negeerde gisteren het protest.

De maoïstische rebellen varen wel bij de onrust. Zij vechten al sinds 1996 voor een communistische staat. Vanwege de ongeregeldheden trekken ontwikkelingsorganisaties, waaronder het Nederlandse SNV, zich terug uit delen van het land.

Deel dit artikel